GROZLJIVO

V sporu zaradi maske ustrelil 20-letnega uslužbenca na črpalki

Prodajalec je zaradi ran umrl.
Fotografija: Tragedija v Nemčiji. FOTO: Polizei
Odpri galerijo
Tragedija v Nemčiji. FOTO: Polizei

V Nemčiji je na bencinski črpalki v soboto moški ustrelil 20-letnega prodajalca, ki ga je pozval, naj si nadene zaščitno masko. Spor v mestu Idar-Oberstein v zvezni državi Porenje-Pfalška se je začel, ko je blagajnik, sicer študent, moškemu, ki je želel kupiti pivo, dejal, naj si nadene zaščitno masko. Te so namreč obvezne v vseh trgovinah v Nemčiji. Po kratkem pregovarjanju je moški odšel. Približno uro in pol pozneje se je vrnil z masko. A ko je s pivom prišel na blagajno, jo je snel in sledil je nov prepir. »Storilec je nato izvlekel revolver in ga ustrelil naravnost v glavo,« je novinarjem v ponedeljek zvečer pojasnil tožilec Kai Fuhrmann.

Storilec se je predal

49-letni Nemec se je naslednji dan sam odpravil na policijsko postajo in se predal. Umor je priznal in policiji povedal, da se je zaradi protikoronskih ukrepov, ki jih doživlja kot kratenje svojih pravic, počutil stisnjenega v kot. Videl naj ne bi drugega izhoda, žrtev pa se mu je zdela »odgovorna za celotno situacijo, ker je uveljavljala pravila«, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Fuhrmann.

Nemčija v šoku

Župan Idar-Obersteina Frank Frühauf je dejanje označil za nedoumljivo in grozljivo, prebivalci pa pred bencinsko postajo polagajo cvetje in sveče. Obsodbe in šok izražajo tudi politiki.

V Nemčiji številni nasprotovanje ukrepom za omejevanje širjenja novega koronavirusa, vključno z nošenjem mask, izražajo na protestih že vso pandemijo. V ospredju je gibanje Querdenken, ki je na svoje shode pritegnilo različne skupine ljudi, vključno z nasprotniki cepljenja, neonacisti in člani skrajno desne stranke AfD.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas