GROZA

Ubila naj bi mrtvorojenega otroka, našli so ga v greznici

Objavljeno 17. september 2019 17.00 | Posodobljeno 17. september 2019 17.35 | Piše: U. S.

Posiljena je bila obsojena umora. V drugo so jo oprostili.

FOTO: Getty Images/istockphoto
SAN SALVADOR  – Žrtev posilstva, ki je bila obsojena na 30 let zapora, češ da je ubila mrtvorojenega otroka, so na ponovnem sojenju oprostili obtožb. Evelyn Beatriz Hernandez, stara je 21 let, je za zapahi že sedela dve leti in devet mesecev, ko so obsodbo razveljavili in se je začelo novo sojenje.

Hernandezova je bila v 32. tednu nosečnosti, bilo je leta 2016, ko je začutila bolečine v trebuhu, mrtvega otroka je rodila na stranišču; pozneje so ga našli v greznici, mati Hernandezove pa je povedala, da je hči nezavestna ležala ob stranišču. Ženski sta trdili, da Evelyn ni vedela za nosečnost, tožilstvo pa jima ni verjelo. Na obdukciji niso mogli ugotoviti, ali je dete umrlo v maternici ali v greznici.

Gre za prvi tovrstni primer v El Salvadorju, kjer je splav prepovedan v vseh primerih, tudi če je bila ženska posiljena ali obstaja tveganje smrti med porodom. Ženskam, ki opravijo nezakonit splav, grozi obtožba umora, v primeru Hernandezove je tožilec zahteval 40 let ječe. A na tokratnem sojenju jo je sodnik v mestu Ciudad Delgado oprostil obtožb, na veliko veselje njene družine in aktivistov z vsega sveta, ki se zavzemajo za možnost izbire.
30
let zapora so prisodili žrtvi posilstva zaradi domnevnega umora novorojenca.


»Hvala bogu, pravici je zadoščeno,« je povedala 21-letnica. Njena odvetnica Bertha Maria Deleon je dodala, da je bil sodnik zelo pošten: »Povedal je, da v tem primeru zločina ni mogoče dokazati na noben način.« Prva obsodba, še pravi, je temeljila na pristranskosti in nezadostnih dokazih. 
Deli s prijatelji