ZDA

Tragedija: triletnica ustrelila in ubila starejšo sestro

Družinski člani so naenkrat zaslišali strel.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto

Ameriška policija je sporočila, da je triletna deklica v nedeljo v Teksasu po nesreči s polavtomatsko pištolo ustrelila in ubila štiriletno sestro, kar je zadnji odmevni primer tragičnih posledic razširjenosti strelnega orožja v ZDA.

Triletnica je ušla izpod nadzora odraslih, čeprav jih je bilo v hiši kar pet, vključno s starši, in nekako prišla do nabite polavtomatske pištole. »Družinski člani so slišali strel, pritekli so v sobo in na tleh našli štiriletno deklico, ki se ni odzivala,« je novinarjem povedal šerif okrožja Harris Ed Gonzalez. Deklica je bila na kraju dogodka razglašena za mrtvo.

»Zdi se, da je to še ena tragična zgodba, v kateri je imel otrok dostop do strelnega orožja in je ustrelil nekoga drugega,« je dodal šerif in zatrdil, da ni šlo za namerno streljanje.

Več kosov orožja kot ljudi

V ZDA je več orožja kot ljudi – približno 400 milijonov. Vsak tretji odrasli prebivalec ZDA ima v lasti vsaj en kos strelnega orožja, skoraj vsak drugi odrasli pa živi v domu s strelnim orožjem. V mestih je takih primerov manj, na podeželju nekoliko več.

Po podatkih Arhiva o nasilju s strelnim orožjem so imeli lani v ZDA več kot 44.000 smrtnih žrtev zaradi uporabe strelnega orožja. Od tega je polovica samomorov, druga polovica pa umorov, nesreč ali primerov samoobrambe. Pogosto se namerno ali nenamerno pobijajo celo otroci.

Teksas, kjer najpogosteje izvajajo smrtne kazni in imajo najbolj ostre zakone proti splavu, je sicer ena od zveznih držav, kjer je dostop do orožja najlažji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije