MUZEJ V DRESDNU

Tako so vlomilci vstopili v grad in ukradli nakit, vreden milijardo evrov (VIDEO)

Vloma v zakladnico muzeja na dresdenskem gradu sta osumljeni dve osebi, ki naj bi ukradli tri zbirke dragocenosti.
Fotografija: Vlom v zakladnico na dresdenskem gradu. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Vlom v zakladnico na dresdenskem gradu. FOTO: Youtube, posnetek zaslona

Nemški organi pregona so objavili posnetek nadzornih kamer vloma v Zeleni trezor muzeja v Dresdnu, kjer imajo največjo evropsko kolekcijo kraljevih dragocenosti. Zamaskirani vlomilci so po pisanju tujih medijev s sekiro vlomili v vitrino in ukradli tri zbirke diamantnega nakita.

Dva vlomilca sta sprva razbila okno in nato vstopila v muzej. Z baterijo sta si osvetljevala pot do vitrine in s sekiro razbijala po steklu, dokler ni počilo. Še pred vstopom v muzej so storilci zažgali elektro omarico pri bližnjem mostu, s čimer so onesposobili muzejski alarm, ki je veljal za Fort Knox. Vlomilca sta vstopila skozi okno, s katerega sta odstranila kovinske rešetke iz leta 1890 in jih pri izstopu vrnila, da bi zakrila sledi.


Drobni tatovi so se splazili skozi 30-centimetrsko luknjo


The Sun je pisal, da za največjim ropom v zgodovini, ki se je zgodil v noči na ponedeljek, stoji tolpa »drobnih lopovov«, saj sta bila vlomilca drobna, da sta se lahko pribila skozi 30-centimetrsko okensko odprtino. Vrednost ukradenega nakita ocenjujejo na okoli milijardo evrov.


Muzej so izropali le v nekaj minutah, priče pa so povedale, da so pobegnili z audijem A6. Kmalu po vlomu naj bi vozilo zagorelo v bližnji garaži.


Odnesli 100 kosov kraljevega nakita


Zlikovci so odnesli okoli 100 primerov kraljevega nakita iz kolekcije, ki jo je v 18.stoletju zbral saški vladar Avgust II. Močni (1670–1733). Taje pozneje postal poljski kralj. Zakladnico je uredil med letoma 1723 in 1730, kraljeva palača, kjer se je nakit nahajal, pa je iz leta 1533. Tatovom menda ni uspelo zapleniti celotne kolekcije iz treh diamantnih zbirk, saj so bili posamezni kosi všiti v vitrini.

Nemška ministrica za kulturo Monika Grütters je v odzivu na vlom poudarila, da gre za napad na identiteto Nemčije kot kulturnega naroda. Kraja »primerkov, ki predstavljajo našo identiteto kulturnega naroda, nas je zadela v srce«, je dejala in kot glavno prednostno nalogo označila še bolj okrepljeno varovanje nemških muzejev in kulturnih ustanov. »Zavarovanje kulturnih zakladov je vredno vsakega napora,« je dodala.


Lahko bi šlo za kriminalno združbo Pink PanterPolicija je pregledala posnetke iz muzeja, da bi identificirala storilce. Po pisanju tujih medijev ponedeljkov rop spominja na kriminalno združbo Pink Panter, ki jo sestavljajo predvsem Srbi in Črnogorci, doslej pa so kradli po vsem svetu in v treh desetletjih nakradli za 280 milijonov funtov.


Ukradene primerke bodo najverjetneje uničili


Strokovnjaki pravijo, da bo nemogoče prodati ukradene primerke, saj jih je z lahkoto prepoznati kot »vročo robo«. Tatovi bodo nakit najverjetneje razstavili in iz njega odstranili drage kamne, s čemer bodo kolekcijo uničili.

Muzej jim sporoča, naj ne uničujejo in ne topijo dragocenih primerkov, saj imajo neprecenljivo kulturno in zgodovinsko vrednost.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas