TRAGIČNO

Strup za podgane ubil mater in dva otroka (FOTO)

Tragedija ob nestrokovnem zatiranju škodljivcev. Podjetje uporabilo nedovoljeno sredstvo.
Fotografija: Policija je izpraznila stavbo, direktorja podjetja za zatiranje škodljivcev so prijeli. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Policija je izpraznila stavbo, direktorja podjetja za zatiranje škodljivcev so prijeli. FOTO: Reuters

V Romuniji je direktor podjetja, ki je opravilo nestrokovno zatiranje škodljivcev, osumljen umora, povzročitve telesnih poškodb in nedovoljenega prometa s strupenimi snovmi. V Temišvaru so prejšnji teden v stanovanjskem bloku nastavili strup za podgane, od takrat pa so umrli 10 dni star novorojenček, triletni otrok in njuna 28-letna mati, še 40 stanovalcev pa se je zaradi zastrupitve zdravilo v bolnišnici.


Uporabili so nedovoljeno snov. FOTO: Guliver/Getty Images
Uporabili so nedovoljeno snov. FOTO: Guliver/Getty Images
Kot kaže, so pri deratizaciji uporabili aluminijev fosfid, ki je lahko smrten že ob vdihavanju, za njegovo uporabo pa so potrebna posebna dovoljenja. Odvetniki zagovarjajo malomarnega direktorja podjetja, češ da ob nakupu sredstva delicia gastoxin za zatiranje škodljivcev ni prejel računa in ni vedel, da gre za smrtno nevaren strup; javnost je zgrožena, saj ga je kupil na črnem trgu.

Prvi simptomi zastrupitve so se pokazali že po nekaj urah, najprej pri najmlajših žrtvah. Z materjo sta otroka namreč živela v stanovanju ob prazni enoti, v kateri so uslužbenci podjetja pustili preostanek strupa, tako da so se hlapi nezadržno širili naprej. Po smrti trojice je policija začela preiskovati stavbo, po odkritju smrtonosne zaloge pa so preostale stanovalce nemudoma evakuirali. Številni so tožili zaradi slabosti, bruhanja, utrujenosti, tiščanja v prsih, driske, tresavice in drugih simptomov.
Oblasti so preiskale vse objekte, v katerih je zloglasno podjetje opravilo deratizacijo in dezinsekcijo ter morda prav tako uporabilo nedovoljene snovi; dve stavbi so preventivno izpraznili in zaprli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije