V ZDA

Spolne zlorabe duhovnikov zastarale, vodilni v škofijah so dejanja prikrivali

451 jih je v Illinoisu do leta 2019 zlorabilo 1997 otrok.
Fotografija: Katoliški duhovniki so storili na tisoče gnusnih zlorab. FOTO: John Gress/Reuters
Odpri galerijo
Katoliški duhovniki so storili na tisoče gnusnih zlorab. FOTO: John Gress/Reuters

Državno tožilstvo Illinoisa je v preiskavi odkrilo, da je več sto katoliških duhovnikov v tej ameriški zvezni državi spolno zlorabilo skoraj 2000 otrok, kar je veliko več, kot je Cerkev doslej uradno priznala. Pravosodni minister Illinoisa Kwame Raoul je na novinarski konferenci dejal, da so preiskovalci ugotovili, da je 451 katoliških duhovnikov med letoma 1950 in 2019 zlorabilo 1997 otrok. Priznal je, da je večina primerov zastarala in da kršiteljev ne bodo mogli preganjati.

Nadškof Chicaga kardinal Blase Cupich je zlorabe označil za odvratne. FOTO: Nadškofija Chicago
Nadškof Chicaga kardinal Blase Cupich je zlorabe označil za odvratne. FOTO: Nadškofija Chicago

»Upam, da bo to poročilo razsvetlilo tako tiste, ki so kršili svoj položaj moči in zaupanja ter zlorabljali nedolžne otroke, kot tudi moške v cerkvenem vodstvu, ki so te zlorabe prikrivali,« je dejal Raoul.

Preiskava se je začela leta 2018. Od takrat je 25 uslužbencev pregledalo več kot 100.000 strani škofijskih dokumentov in sodelovalo v več kot 600 zaupnih stikih s sogovorniki. Poročilo opisuje, da so bili cerkveni voditelji v Illinoisu počasni pri priznavanju obsega zlorab. Prav tako jih obtožuje, da so pogosto zavlačevali soočanja z obtoženimi duhovniki in vernikov niso opozorili pred morebitnimi zlorabami.

Mreža preživelih

Katoliške škofije Illinoisa so v skupni izjavi sporočile, da je preiskava spodbudila večletni pregled njihovih pravilnikov in spremembe. Nadškof Chicaga kardinal Blase Cupich je zlorabe označil za odvratne. Dodal je, da je Cerkev leta 1992 začela prenavljati svoje politike in programe ter v celoti sodelovala pri preiskavi.

Mreža preživelih, ki so jih zlorabili duhovniki, je poročilo označila za osupljivo, ob tem pa poudarila, da je število žrtev in storilcev, ki jih navaja Raoul, verjetno prenizko. Skupina je pozvala tudi državne in lokalne uradnike, naj opravijo podobne preglede.

»Dejstva niso vprašljiva – do leta 2018, ko se je začela preiskava, so vodilni v vseh škofijah Illinoisa skrivali znane storilce zlorab, jih niso hoteli uvrstiti na svoje sezname obtoženih in niso hoteli priznati resnice, ki so jo z njimi delile žrtve zlorab,« je sporočila skupina. 

Katoliška cerkev je šele leta 1992 začela sodelovati v preiskavi. FOTO: Nadškofija Chicago
Katoliška cerkev je šele leta 1992 začela sodelovati v preiskavi. FOTO: Nadškofija Chicago

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije