MED NASTOPOM

Skočil na oder in z nožem napadel Salmana Rushdieja (VIDEO)

Že večkrat so mu grozili s smrtjo.
Fotografija: Zgodilo se je med njegovim nastopom. FOTO: Tmx/mary Newsom Via Reuters
Odpri galerijo
Zgodilo se je med njegovim nastopom. FOTO: Tmx/mary Newsom Via Reuters

V ameriški zvezni državi New York so danes na odru napadli britanskega pisatelja indijskega porekla Salmana Rushdieja. O njegovem zdravstvenem stanju za zdaj ni informacij. Policija je potrdila, da je napadalec Rushdieja zabodel v vrat. Na prizorišče incidenta v mestu Chautauqua na zahodu zvezne države New York so poklicali policijo in reševalne službe. Videoposnetek incidenta prikazuje ljudi, ki so Rushdieju po napadu priskočili na pomoč. Reševalne službe so pisatelja s helikopterjem prepeljale v tamkajšnjo bolnišnico, policija pa je napadalca že pridržala.

Napadalec naj bi po poročanju agencije AP pisatelja udaril ali zabodel 10- do 15-krat. Napad je po navedbah očividcev trajal približno 20 sekund.

Rushdie je v preteklosti večkrat doživel grožnje s smrtjo. FOTO: Brian Snyder, Reuters
Rushdie je v preteklosti večkrat doživel grožnje s smrtjo. FOTO: Brian Snyder, Reuters

»Ne poznamo podobnega primera javnega nasilnega napada na književnika na ameriških tleh,« je v izjavi po incidentu dejala izvršna direktorica ameriškega PEN Suzanne Nossel. 75-letni Rushdie je v preteklosti večkrat doživel grožnje s smrtjo. Zaradi njegovega romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo.

Kasneje je bil dejansko ubit japonski prevajalec njegovega romana, medtem ko se je bil Rushdie primoran skriti. Dobil je tudi policijsko zaščito. Obdobje skrivanja je kasneje opisal v avtobiografiji iz leta 2012 z naslovom Joseph Anton, kar je njegov psevdonim, ki si ga je izbral ob izreku fatve.

Rushdie sicer velja za mojstrskega pripovedovalca in ikono svobode izražanja, kot tudi za provokatorja. Svetovno slavo mu je prinesel roman Otroci polnoči, za katerega je leta 1981 prejel bookerjevo nagrado. Njegov slog je magični realizem, v katerem se realistični dogodki prepletajo s fantastičnimi vsebinami. Skupno je Rushdie objavil več kot 20 leposlovnih, strokovnih in drugih del. Leta 2007 ga je britanska kraljica razglasila za viteza.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas