TOŽI JAVNI ZAVOD

Sina Aleksandra mama ne bi obdržala, če bi vedela, da ima to »napako«

Odvetniki so prepričani, da je zavrnila enega od testov, a sama pravi, da tega ne bi storila niti v snu.
Fotografija: Edyta in Aleksander. FOTO: Facebook, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Edyta in Aleksander. FOTO: Facebook, zaslonski posnetek

Edyta Mordel, ki je pred štirimi leti rodila sinčka z downovim sindromom, za 223.000 evrov (200.000 funtov) toži britanski zavod za javno zdravstvo, ker ji zdravniki niso naredili testa, ki bi pokazal, ali bo njen otrok rojen z downovim sindromom. »Če bi to vedela, bi zagotovo prekinila nosečnost,« je za Daily Mail povedala 33-letna mama.

Mordelova, ki je zanosila leta 2014, trdi, da je na prvem pregledu zahtevala, naj ji opravijo test, ki pokaže možnost downovega sindroma. Živela je v prepričanju, da so to storili, trdijo njeni odvetniki. Ko je rodila sina Aleksandra, se je izkazalo drugače. Zdravniki naj bi ji na odpustnico celo napisali, da je testiranje zavrnila.


»Če bi vedela, da ima Aleksander downov sindrom, ga ne bi rodila«


»Od nekdaj sem vedela, da obstaja tak test. O tem sem se pogovarjala tudi z babico, si ogledala številne posnetke in se o temi dobro podučila. Niti v snu ne bi zavrnila testa,« je vztrajna Mordelova.

Njena odvetnica Clodagh Bradley je pojasnila, da bi prehodno gensko skeniranje pokazalo, da obstaja veliko tveganje, da bi se otrok lahko rodil z downovim sindromom, kar bi nadaljnje potrdili tudi drugi testi. »Zdravniki bi ji ponudili splav, ona in njen partner, Aleksandrov oče, pa sta se v tem primeru dogovorila, da bi nosečnost prekinila,« je dejala odvetnica.

Odvetnik zavoda za javno zdravstvo Michael de Navarro trdi, da si je nosečnica verjetno med pogovorom z babico in pred testom premislila, saj v določenih primerih gensko skeniranje lahko povzroči splav. »Zagotovo je vedela, da testa nismo naredili, in to je morala vedeti zato, ker ni dobila izvidov,« pa je poudaril porodničar za Daily Mail.

Mordelova sicer prihaja iz Poljske, a se je pred leti zaposlila v Angliji v enem od zdravstvenih podjetij. Redno objavlja fotografije svojega Aleksandra, ki je navihan in vesel štiriletnik, sama pa pravi, da je sinko njen »posebni angelček«.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije