SLOVENSKA CELICA

Razkrili cenik kavaškega klana: toliko so plačevali za prenos kokaina po Sloveniji

Policisti so razbili slovensko celico mednarodne hudodelske združbe.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Slovenska celica kavaškega klana, ki jo je slovenska policija te dni razbila, je imela svoj cenik za kurirje, ki so jim plačevali za prenos droge, orožja ali denarja iz enega v drugo mesto. Za transport kokaina po vsej Sloveniji so prejemali 250 evrov na kilogram kokaina.

Marko Škrebec (Coco) je Darku Nevzatoviću (Casper) poslal cenik storitev, ki jih je opravljal Miloš Miljković (John Dere). Za prevoz kilograma kokaina z Reke v Zagreb je dobil 750 evrov, za prevoz pol kilograma pa 400 evrov, piše srbski Kurir. Za prevoz iz Slovenije do Splita je prejel 900 evrov, do Salzburga 750 evrov, do Dunaja ali Münchna 1000 evrov, do Stuttgarta 1250 evrov in do Benetk 750 evrov.

V kazenski prijavi, ki jo je 14. maja policija predala na specializirano državno tožilstvo proti 10 osebam, je še pojasnjeno, da je Miljković za prevzem konoplje v Nemčiji od voznika tovornjaka prejel 100 evrov in potne stroške do Nemčije, za prevoz denarja pa 500 evrov in potne stroške. A s tem denarjem je moral klanu plačati 30 odstotkov za odplačevanje vozil, ki so jih uporabljali za tihotapljenje. Najem stanovanja na Kvedrovi ulici v Kopru, kjer so imeli skrivališče za drogo, in kjer je živel Miljković, je financirala kriminalna organizacija.
 

Za dobavitelje pol milijona evrov


Brat Klemna Kadivca, enega od vodje slovenske celice kavaškega klana, Blaž Kadivec (SKY Ljubljana) je bil odgovoren za izplačilo dobaviteljem kokaina iz Španije in Nizozemske. Denar je pošiljal po kurirjih, denar za izplačilo kurirjev pa po Nevzatoviću. Ta naj bi za izplačilo dobaviteljem konoplje iz Španije plačal 200.000 evrov (in za to, da je bila konoplja v vrečkah vakuumirana za lažji prenos), dobavitelju kokaina iz Nizozemske pa so izplačevali 300.000 evrov.

V zaključni preiskavi so opravili hišne preiskave pri 19 osebah, šestim je bil odrejen pripor. Večjih količin drog v Sloveniji niso zasegli. Preiskave so potekale na območju Ljubljane, Kopra, Kranja in Maribora zaradi suma storitve okoli 80 kaznivih dejanj proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in sestavinami za izdelavo prepovedanih drog ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

Slovenska celica, ki je bila vzpostavljena leta 2018, je imela močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in Hrvaškem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije