POSNETEK

Raje se je razstrelil kot pustil ujeti

Moskva potrdila smrt sestreljenega pilota. Pred samomorom ustrelil dva upornika.
Fotografija: Sestrelili so ga na višini 4000 metrov.
Odpri galerijo
Sestrelili so ga na višini 4000 metrov.

MOSKVA – Ruski pilot, ki so ga sestrelili uporniki v Siriji, se je ubil z granato, da ga ne bi zajeli. Dogodek so uporniki celo posneli, na njem lahko slišimo, kako major Roman Filipov zakriči: »To je za naše fante!« Nato je detoniral eksploziv, saj so se uporniki približali.
Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da se je 33-letni pilot do zadnjega diha bojeval, granato pa je sprožil, ko ni več imel drugega izhoda. Pilot Filipov iz Vladivostoka si je s svojim dejanjem prislužil najvišje rusko državno priznanje – medaljo junak Rusije.
Sestrelili so ga na višini 4000 metrov.
Sestrelili so ga na višini 4000 metrov.

Iz letala suhoj 25SM se je izstrelil, potem ko so ga zadeli z raketo zemlja-zrak v bližini mesta Idlib. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je povedal, da še ne vedo, od kod so uporniki dobili orožje, s katerim lahko sestrelijo letala, vsekakor pa je to izjemno skrb vzbujajoče.
Trenutek pilotove smrti so posneli uporniki.
Trenutek pilotove smrti so posneli uporniki.

Po pristanku je bil Filipov ves čas na radijski povezavi z rusko letalsko bazo v Hmeimimu. Povedal jim je, da je s svojo pištolo ustrelil dva upornika, ki sta se mu približevala. Ko pa je ugotovil, da je njegov položaj brezizhoden, je aktiviral granato. Pilot je letel na višini 4000 metrov, ko so ga zadeli. Rusija podpira sirsko vlado Bašarja Al Aasada v vojni proti uporniški skupini Al Nusra. Potem ko so v soboto Filipova sestrelili, so ruska letala povečala pogostost napadov na uporniška mesta. Civilne službe so to potrdile in povedale, da so zadeli tudi bolnišnico, kjer je umrlo pet ljudi. Prav tako naj bi zadeli 15-nadstropno stanovanjsko stavbo, v kateri je umrlo najmanj 15 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije