ŽALOSTNA VEST

Preminila je Francoise Hardy, ikona francoske glasbe

Bila je v navdih tako modnim oblikovalcem kot drugim velikim glasbenikom.
Fotografija: Francoise Hardy leta 1965. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Francoise Hardy leta 1965. FOTO: Afp

Umrla je francoska pevka Francoise Hardy. Stara je bila 80 let. Njen kristalno čisti glas in melanholična besedila so jo v 60. letih minulega stoletja izstrelili med mednarodne zvezde. Njeno smrt je v torek obelodanil njen sin Thomas Dutronc, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2004 so Hardyjevi odkrili limfom, leta 2019 pa je sporočila, da ima raka grla. V radijskem pogovoru leta 2021 je pevka, ki je izgubila sluh na eno uho, podprla predlog zakona o evtanaziji.

image_alt
Največje trpljenje bolnega kralja

Hardyjeva je edina francoska glasbenica, ki se je leta 2023 pojavila na lestvici 200 največjih pevcev vseh časov, ki jo je objavila revija Rolling Stone. Poleg materne francoščine je pela tudi v angleščini, italijanščini in nemščini. Njena kariera je trajala več kot pol stoletja in obsega skoraj 30 studijskih albumov.

V 60. letih minulega stoletja in kasneje je veljala za pop ikono in modno muzo. Pevec legendarne skupine Rolling Stones Mick Jagger jo je opisal kot idealno žensko, Bob Dylan je zanjo napisal pesem, ženske po vsem svetu pa so posnemale njen modni slog in posvojile njene melanholične pesmi.

Babica ji je govorila, da je ostudna

Njena pevska kariera se je začela leta 1962 z debitantskim singlom »Tous les garcons et les filles«, v katerem je sicer zadržana Hardyjeva objokovala svoj status brez ljubezni. Singel so prodali v milijon izvodih, ona pa je nemudoma postala zvezda generacije povojnih francoskih pop pevcev. Sledilo je več uspešnic, od balade »Mon Amie La Rose« do skladbe »Comment te dire adieu«. Kasneje je postala model za številne modne oblikovalce, vključno z Yvesom Saint Laurentom in Pacom Rabannom.

image_alt
Oprah pristala v bolnišnici: bilo je resno!

Hardyjeva se je rodila 17. januarja 1944 v nacistično okupiranem Parizu materi samohranilki. Njena babica ji je govorila, da je ostudna in da ne bo nikoli našla fanta. Šele ko je leta kasneje Jagger izjavil, da je vanjo zaljubljen, je spoznala, da ni zgolj »naivno neprivlačno dekle«, o čemer so jo prepričevali v domačem okolju.

Bila je vplivna ikona tako v svetu mode kot glasbe. FOTO: Georges Bendrihem Afp
Bila je vplivna ikona tako v svetu mode kot glasbe. FOTO: Georges Bendrihem Afp

Nekaj let je bila poročena s francosko glasbeno zvezdo Jacquesom Dutroncom, od katerega se je ločila leta 1988. Paru se je leta 1973 rodil sin Thomas, ki je kasneje tudi sam postal glasbenik. Pred Dutroncom je bila v razmerju s fotografom Jean-Mariejem Perierjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije