OTROCI SPOROČILI

Poslovil se je sloviti znanstvenik

Novico o smrti Stephena Hawkinga so sporočili njegovi trije otroci. 
Fotografija: Bil je znastvenik, ki so ga od mladosti težile zdravstvene težave. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Bil je znastvenik, ki so ga od mladosti težile zdravstvene težave. FOTO: Reuters 

LONDON – Znameniti britanski fizik Stephen Hawking je umrl v 76. letu starosti. Novico so davi sporočili njegovi otroci. »Globoko obžalujemo smrt našega dragega očeta. Bil je velik znanstvenik in izjemen človek, čigar delo bo živelo še mnoga leta,« so sporočili Lucy, Robert in Tim Hawking. Kot so še zapisali, je Hawkingova »hrabrost in vztrajnost, skupaj z britanskim umom in humorjem navdihovala ljudi po vsem svetu«.

Hawking se je rodil 8. januarja 1942 v Oxfordu, kjer je na tamkajšnji univerzi tudi končal študij fizike. Iz kozmologije je doktoriral na univerzi Cambridge.

Kratka zgodovina časa
V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, in s poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije o vesolju. Njegovo najbolj priljubljeno in prodajano delo je Kratka zgodovina časa.

Stephen Hawking. FOTO: Reuters 
Stephen Hawking. FOTO: Reuters 


V mladosti je Hawking zbolel za amiotrofično lateralno sklerozo, ki povzroči slabljenje mišic telesa. Zaradi bolezni je bil popolnoma negiben in prikovan na invalidski voziček. Kasneje je izgubil tudi sposobnost govora in je z okolico komuniciral samo prek računalniškega sintetizatorja glasu.

Novico o njegovi smrti so objavili ob 139. obletnici rojstva Alberta Einsteina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije