SMRT TREH OTROK

Grozljive podrobnosti iz hiše groze: otrokom dal koktajl zdravil

Tistim, ki so bili prvi na kraju dogodka in odkrili tri otroke, ki niso kazali znakov življenja, bodo nudili psihološko pomoč.
Fotografija: Kraj strašnega dogodka. FOTO: Marko Prpic, Pixsell
Odpri galerijo
Kraj strašnega dogodka. FOTO: Marko Prpic, Pixsell

Hrvaška je v šoku in z njo vsa regija, ki žaluje za tremi otroki, ki so ponoči umrli v stanovanju večstanovanjske vile v središču Zagreba. Življenje naj bi jim vzel lastni oče, 56-letni Harald Kopitz, ki si je po grozljivem zločinu poskušal vzeti življenje, a je preživel. Njegovo stanje naj bi bilo po poročanju hrvaških medijev stabilno, grozi pa mu 50 let zaporne kazni.

Harald je pred krutim dejanjem na facebooku objavil poslovilni zapis, v katerem je zapisal, da ne more več prenašati sporov med njegovo bivšo ženo in novo partnerico. Razkril je, da ima finančne težave in da se zato poslavlja. Njegovi prijatelji so obvestili policiste, ki so v stanovanju naleteli na strašen prizor.


Grozljivi zločin storil okoli 2. ure


Nekdanja žena je Kopitzu, avstrijskemu državljanu, ki je živel na Hrvaškem, v petek pripeljala otroke v vikend varstvo, kar je storila že večkrat, in se napotila na poslovno potovanje v Dubrovnik. Kopitz se je v svojem luksuznem stanovanju v elitnem zagrebškem predelu Mlinovi igral z otroki, skuhal jim je večerjo in ostal z njimi, vse dokler niso okoli polnoči zaspali, piše Večernji list. To naj bi bile sanje, iz katerih se otroci ne bi smeli zbuditi, saj jim je njihov oče pred spanjem dal koktajl različnih zdravil, piše hrvaški medij.

Otroci so zaspali, a so se okoli 2. ure zbudili. Za vrat je zagrabil lastnega sina, ki je bil omamljen od tablet, in ga začel daviti. Obstaja sum, da je enako storil še sedemletni hčerki in štiriletnemu sinu.

Še vedno ni uradno znano, zakaj so otroci umrli – zaradi dušenja ali zastrupitve.

Ko naj bi se Kopitz prepričal, da so otroci mrtvi, je enega za drugim položil na sedežno garnituro v dnevno sobo in okoli njih postavil njihove najljubše igrače.


Poslovilno pismo

 
Po tem, ko je mislil, da jih je za vedno uspaval z zdravili in še ni vedel, da se bodo zbudili, je 56-letni Avstrijec na facebooku in instagramu natipkal poslovilno sporočilo: »Na svidenje vsem. Odšel bom, ker več ne morem. Ljubezen mojega življenja me je zapustila, ker je bila moja bivša žena grda z njo in nimam denarja. Vse, kar sem poskušal zadnje leto in pol, me ni vrnilo v službo, celo bratje iz masonske lože niso mogli pomagati, in na koncu se niso oglašali na moje klice. Samo prijatelji Manfred, Roland in brat Helmut so mi pomagali, kolikor so mi pač lahko. Zdaj sem prišel do konca, zato zbogom,« je napisal. Ta status je prebral nekdo od njegovih sledilcev in nemudoma obvestil policijo.
 

Policistka na robu joka


Nikolina Grubišić Požar, vodja oddelka za mladoletniško prestopništvo, je v izjemno čustveni izjavi za javnost razkrila, da pred tem zločinom policisti še nikoli niso posredovali v tej družini. Policistom, ki so bili priče grozljivemu prizoru in so prvi prišli na kraj dogodka, bodo zaradi izjemno travmatičnega dogodka zagotovili strokovno pomoč, so v izjavi za javnost pojasnili na policiji za 24sata.

Harald Kopitz. FOTO: Harald Kopitz, Facebook
Harald Kopitz. FOTO: Harald Kopitz, Facebook

Zakleta vila


Spregovorili so tudi sosedje Haralda Kopitza in povedali, da je ta vila zakleta. Razkrili so, da je policija v tej vili večkrat posredovala, a do zdaj nikoli zaradi dogajanja v stanovanju, v katerem se je ponoči zgodil krut zločin. »Ko sem slišal za zločin, sem pregledal nadzorne kamere in videl, da so se okoli 2. ure ponoči v stanovanju prižgale luči.«

Druga soseda pa je razkrila, da je večer pred usodno tragedijo slišala prepir in glasne pogovore, ko je šla po perilo, a ni vedela, kaj točno se dogaja. »Tukaj sem nekaj mesecev in nisem jih poznala. To je naravnost strašno. Kakšen oče je to?«

image_alt
Tako se je oče iz pekla poslovil od prijateljev


»To je neverjetna situacija, da otroci umrejo zaradi nekoga, ki bi jih moral zaščiti,« je situacijo komentirala Helenca Pirtnat Dragičević, varuhinja otrokovih pravic. »Kar koli bi zdaj rekla, bi bilo neresno in neodgovorno,« je dejala in povedala, da je treba počakati na izsledke preiskave.

V šoku je tudi zagrebški župan, ki je izrekel sožalje družini in dejal, da še ne želi komentirati primera, dokler ne bodo znane vse okoliščine strašne tragedije.

Pristojni v šoku, povedo bolj malo


Ugledna psihologinja Marina Ajduković pa je dejala, da že samo dejstvo, da je oče po tako krutem dejanju poskušal narediti samomor, kaže na neke psihološke diagnoze, a meni, da je za zdaj neodgovorno, da bi o tem govorili. Glede na to, da sta se zakonca razšla in da je šlo za mladoletne otroke, pa je prepričana, da je bil v vse skupaj vpleten tudi center za socialno delo, a povsem mogoče je, da starša o tem, kako bosta delila skrbništvo, nista obvestila CSD.

image_alt
Grozljivka v Zagrebu: oče z lastnimi rokami ubil tri otroke (7, 4)


Ob tej strašni tragediji se Hrvati spominjajo vseh ostalih podobnih primerov, ki so se v zadnjem letu zgodili in jih pretresli. Eden izmed takšnih je gotovo primer male Nikoll, ki je umrla po tem, ko jo je njena mati brutalno pretepla in dlje časa zanemarjala.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas