POŽARI

Pekel na Kanarskih otokih

Zaradi požarov evakuirali približno 8000 ljudi. Lokalni predsednik že zaprosil Španijo za pomoč.
Fotografija: požar FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
požar FOTO: Pixabay

LAS PALMAS – Kanarski otoki so priljubljena dopustniška destinacija tudi med Slovenci, a tisti, ki so se tja namenili te dni, bodo morali načrte spremeniti. Na enem od otokov, Gran Canarii, so namreč izbruhnili obsežni požari, zaradi katerih so oblasti že evakuirale približno 8000 ljudi, med katerimi je bila večina turistov.

Zagorelo je že v soboto v bližini mesteca Tejeda, ogenj se je zaradi močnih vetrov in izjemno suhega zraka, vlažnost ne dosega niti 30 odstotkov, hitro razširil po otoku in pogoltnil okrog 1700 hektarov gozdov, travnikov in drugih površin, zaprtih je tudi 11 cest. Na zelo sušnem otoku, kjer že nekaj časa velja najvišja stopnja požarne ogroženosti, je zagorelo že tretjič v enem tednu, skupno pa so pred zublji na varno odpeljali ljudi iz kar 40 mest in vasi.


Najhuje so prizadete občine Tejeda, Valleseco, San Mateo, Galdar, Moya in Artenara, območja ob obali ogenj še ni dosegel, vsi pa s strahom čakajo, kako se bo požar razvil. »Ognja gasilci kljub trudu in trdemu delu niso zmogli lokalizirali in ukrotiti. Okoljska škoda je ogromna, glede tega ne moremo več nič storiti, poskrbimo lahko le za varnost ljudi,« je črne napovedi sporočil predsednik Kanarskih otokov Angel Victor Torres, ki je o grozljivem položaju že obvestil španskega premierja Pedra Sancheza in centralno vlado zaprosil za pomoč.

S požarom se na tleh bori približno 700 gasilcev, sodeluje tudi deset letal in helikopterjev ter okrog 200 vojakov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije