Obtoženi skavti v stečaj

Ameriški deški skavti v poplavi obtožb spolnega nasilja. Namesto izplačil posameznim žrtvam skupinska poravnava.
Fotografija: Skavtov je v ZDA vse manj. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Skavtov je v ZDA vse manj. FOTO: Guliver/Getty Images

Redki so odvetniki v ZDA, ki ne bi ta hip zastopali vsaj katere žrtve spolne zlorabe iz vrst Ameriških deških skavtov. Priljubljena organizacija, katere temelje so postavili leta 1910 v Teksasu, se sooča s propadom, vse več je namreč obtožb o spolnem nasilju, ki naj bi se dogajalo med organiziranimi oblikami druženja vse od 60. let minulega stoletja, po nekaterih podatkih naj bi kazniva dejanja prijavilo več tisoč moških.
Organizacija ima sedež v Irvingu v Teksasu. FOTO: Reuters
Organizacija ima sedež v Irvingu v Teksasu. FOTO: Reuters

Organizacija je zato vložila prošnjo za razglasitev stečaja, s čimer bi se lahko izognili izplačilom visokih odškodnin posameznikom in dosegli skupinsko zunajsodno poravnano. Pri tem so poudarili, da spolnega nasilja ne zanikajo in verjamejo obtožbam, žrtvam pa so se že opravičili in k prijavi spodbudili tiste, ki morda v strahu še naprej molčijo. Spomnimo, gibanje #JazTudi je številne zvezne države potisnilo k spremembi zakonodaje o zastaranju obtožb, po zaslugi katere se zdaj lahko za prijavo odločijo žrtve tudi več let po kaznivem dejanju.

Od izbruha obtožb je ameriška deška skavtska organizacija izgubila številne člane, na udaru so se znašli tudi zaradi zapiranja vrat istospolno usmerjenim in dekletom; od leta 1970, ko je štela več kot štiri milijone pripadnikov, je teh zdaj le še slaba dva milijona.


S skupinsko zunajsodno poravnavo so se končali tudi številni primeri proti katoliškim združenjem, organizacija Ameriški deški skavti pa bi lahko glede na število tožnikov izplačala celo rekordno poravnavo: več kot milijardo dolarjev, ocenjujejo nekateri, ki bi jih lahko zbrala s prodajo številnih posestev in nepremičnin.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije