JAZ TUDI

Obsojena, ker je izpostavila prašiča

Gibanje Jaz tudi v Franciji ni tako dobrodošlo. Novinarka, ki je sprožila pobudo, bo plačala kazen.
Fotografija: Izprijencu je stopila na rep, a jo je sodišče kaznovalo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Izprijencu je stopila na rep, a jo je sodišče kaznovalo. FOTO: Reuters

PARIZ – S svojo kampanjo je želela opozoriti na neenakost v francoski družbi in pogosto ponižujoč odnos do žensk, zdaj pa ji je sodišče naložilo plačilo 15.000 evrov kazni zaradi obrekovanja.

Novinarka Sandra Muller je oktobra 2017 v Franciji sprožila gibanje Jaz tudi, in sicer je s tvitom javno pozvala vse ženske, naj objavijo ime svojega nadlegovalca prek ključnika #balancetonporc (izpostavite prašiča). Tudi sama je tako obtožila televizijskega producenta Erica Briona, ki naj bi jo leta 2012 z vulgarnimi besedami nagovarjal k spolnemu odnosu in jo tako ponižal, je povedala na sodišču. Toda Brion se ji je za nespodobno povabilo dan pozneje opravičil in zadeva je utonila v pozabo.

Igralko je skrbelo, da moški ne bodo smeli več zapeljevati. FOTO: Reuters
Igralko je skrbelo, da moški ne bodo smeli več zapeljevati. FOTO: Reuters
No, tako se je zdelo njemu, Mullerjeva je očitno vsa ta leta kuhala zamero, gibanje proti razvpitemu Harveyju Weinsteinu v ZDA pa jo je spodbudilo k akciji tudi doma. A Brion je po usodnem tvitu vložil tožbo zaradi obrekovanja, njegov odvetnik pa je uspešno prikazal, da Mullerjeve nikoli ni nadlegoval, opis na twitterju pa da ga je prikazal kot spolnega prestopnika in mu uničil kariero.

Mullerjeva bo morala plačati 15.000 evrov kazni in 5000 evrov sodnih stroškov; sodišče ji je naložilo še izbris usodnega tvita, na družabnem omrežju in v dveh tiskanih medijih pa mora objaviti sodbo. Novinarka je že napovedala pritožbo, saj sodba ni v duhu sodobnega časa. »Ne obžalujem svojih dejanj, saj bom še naprej dejavna v gibanju, ki bo osvobodilo ženske. Nikogar se ne bojim,« je povedala obsojenka, ki je pred dvema letoma sprožila revolucijo proti spolnim nadlegovalcem v Franciji, pri tem pa naletela celo na oviro pri ženskah z igralsko ikono Catherine Deneuve na čelu, ki so jo obtožile puritanstva, njene pobude pa da moškim odvzemajo pravico do zapeljevanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije