ŽRTEV TEMNOPOLTI MOŠKI

Ni za občutljive: neoboroženega policist ubil s strelom v hrbet (VIDEO)

Nova smrt je še podkrepila proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju po ZDA.
Fotografija: FOTO: Elijah Nouvelage, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Elijah Nouvelage, Reuters

V ameriški Atlanti je v soboto odstopila vodja tamkajšnje policije, potem ko je v petek med aretacijo pod streli policista umrl temnopolt moški. Nova smrt je še podkrepila proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju po ZDA. Protestniki so v soboto blokirali avtocesto v Atlanti in zažgali restavracijo, kjer je bil ubit 27-letni Rayshard Brooks.

Brooks je pozno v petek zaspal v svojem avtomobilu in uslužbenci restavracije so na pomoč poklicali policijo, ker je z vozilom blokiral pot drugim strankam. Po uradnem poročilu je bil vinjen in se je nato upiral aretaciji.Posnetek nadzore kamere prikazuje, da je med fizičnim spopadom s policistoma Brooks pograbil električni paralizator enega od policistov in se podal v beg, policista pa za njim. Brooks naj bi nato paralizator usmeril proti policistu, ta pa se je odzval s streljanjem, navaja poročilo preiskovalcev.

Tudi na posnetku ene od prič je videti Brooksa, kako leži na tleh restavracije in se spopada s policistoma. Ko pobegne, eden od policistov uporabi paralizator, nakar vsi izginejo iz vidnega polja. Sledijo streli in posnetek pokaže Brooksa, kako leži na tleh.Moškega so prepeljali v bolnišnico, kjer je kasneje umrl. Zaradi poškodbe je zdravniško pomoč potreboval tudi eden od policistov.

Preberite šeZaradi Floydove smrti v zapor še trije policisti
Tekle so solze: Floydov brat obiskal kraj zločina

Glede na poročanje nekaterih medijev naj bi policista, ki je streljal, odpustili iz policijskih vrst, drugega pa umaknili s terena.
 

Protesti zajeli Atlanto 


Že v petek so se pred restavracijo Wendy's zbrali številni protestniki. Širši protesti pa so v središču Atlante izbruhnili v soboto, ko so restavracijo tudi zažgali. Protestniki so med drugim nosili znake z Brooksovim imenom in napisom Črna življenja štejejo (Black Lives Matter).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije