SPORNI ZDRAVNIK

Našli več kot 2000 zarodkov

Ameriški zdravnik je v 43 letih opravil na desettisoče splavov. Sorodniki po njegovi smrti pri njem doma odkrili fetuse.
Fotografija: Pred tremi leti so mu odvzeli zdravniško licenco.
Odpri galerijo
Pred tremi leti so mu odvzeli zdravniško licenco.

INDIANAPOLIS – Še ko je bil živ, je ameriški zdravnik Ulrich Klopfer dvigoval oblake prahu. Ne le ker se ga je prijela oznaka najbolj plodoviti zdravnik za splave v zgodovini ameriške zvezne države Indiane, saj naj bi v 43-letni karieri prekinil večdesettisoč nosečnosti, tudi pri dekletih, mlajših od 13 let.
Fetuse so odkrili na njegovem domu.
Fetuse so odkrili na njegovem domu.

Ampak tudi ker so mu pred tremi leti zaradi kupa nepravilnosti odvzeli zdravniško licenco. A čeprav je razvpiti zdravnik na začetku meseca umrl, še iz groba buri duhove, saj se je znašel v policijski preiskavi. Čemu? Ker so na njegovem domu odkrili več kot 2200 medicinsko ohranjenih fetusov.

Splave je začel izvajati že na začetku 70. let prejšnjega stoletja, ko so umetne prekinitve nosečnosti uzakonili, v prihodnjih desetletjih pa je opravil na tisoče splavov, ob čemer, tako se je pobahal, ni izgubil niti ene pacientke. A je 2016. vseeno moral zapreti vrata svoje klinike, saj se je že dve leti prej znašel pod drobnogledom zaradi vrste obtožb o neetičnem zdravniškem vedenju.

Med drugim naj bi posege včasih izvajal sam brez pomoči in prisotnosti drugega zdravniškega oseba, kljub napredovanju medicine naj bi vseskozi uporabljal iste postopke in zdravila za prekinitev nosečnosti ter z večmesečno zamudo izpolnjeval dokumentacijo o posegih na mladoletnih dekletih. Njegova najmlajša pacientka jih je štela komaj deset.


Umrl je na začetku tega meseca, star 75 let. A ko so njegovi sorodniki začeli prečesavati in prazniti njegov dom, so naleteli na nepričakovano odkritje, ob katerem bi marsikoga zvilo v želodcu. Spotaknili so se ob 2246 medicinsko ohranjenih zarodkov in jih nemudoma predali mrliškemu ogledniku, policija pa je že zagnala preiskavo. Ni še odkrila, ali je posege izvajal tudi na lastnem domu in od kod ter čemu zarodki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije