SNEMAL JE

Morilski pohod predvajal po spletu

Moški, ki je v Nemčiji ubil dva človeka, je svoj napad snemal. Žrtev bi bilo več, a je 27-letniku k sreči zatajilo orožje.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images

HALLE – Stephan Balliet, skrajni desničar, je nedvomno streljal iz antisemitskih in ksenofobnih vzgibov, potrjujejo nemške oblasti, ki preiskujejo napad pred sinagogo in v bližnji prodajalni kebabov.

Moški, napravljen v vojaška oblačila in s čelado s kamero, s katero je snemal nasilno dogajanje in prek Amazonove spletne platforme twitch v živo prenašal napad, je v sredinem zgodnjem popoldnevu, na judovski praznik jom kipur, poskušal vstopiti v sinagogo, a mu to ni uspelo, kmalu zatem pa je usodno ustrelil žensko blizu vhoda na judovsko pokopališče.

...
...
Nato je sedel v avtomobil in se odpeljal do prodajalne kebabov, kjer je ubil še enega človeka, med streljanjem pa je ranil še enega moškega in žensko, ki pa nista v smrtni nevarnosti. Kot se je izkazalo, je 27-letni strelec uporabljal različno orožje in tudi doma izdelane bombe, eno so pozneje odkrili pred sinagogo, a so mu tehnične zagate preprečile še več prelivanja krvi, orožje naj bi mu k sreči večkrat zatajilo. Tudi vožnja ni potekala po načrtih, saj se je med begom z avtomobilom zaletel, policija ga je takrat tudi prijela.

Twitch je 35-minutni posnetek, v katerem je morilec obsojal feminizem, izražal svoja ksenofobna stališča in zanikal holokavst, med spodletelim streljanjem pa se je svojim gledalcem opravičeval za neuspeh, nemudoma umaknil, a so kopije kljub temu že zakrožile po medmrežju. In medtem ko nekateri hvalijo hitro in učinkovito ukrepanje policije, drugi ostro kritizirajo oblasti, da na največji judovski praznik niso omogočile varovanja singagoge v Halleju, policija namreč varuje judovske verske ustanove v številnih nemških mestih.


Balliet se je pri načrtovanju napada verjetno zgledoval po še enem desnem ekstremistu, ki je svoj napad predvajal v živo. Avstralec Brenton Harrison Tarrant je marca letos v Christchurchu na Novi Zelandiji ubil 51 muslimanov, svoje dejanje pa predvajal v živo na facebooku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije