MOTIV NEZNAN

Morilski pohod Gabriela (51): ubil več kot deset ljudi, tudi policistko

Strelec naj bi nosil policijsko uniformo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/getty Images

Blizu kanadskega mesta Halifax v provinci Nova Škotska je strelec v nedeljo pobil najmanj 13 ljudi, med njimi policistko. Motiv za ta najhujši strelski pokol v zadnjih desetletjih v Kanadi za zdaj ostaja neznan. Policija je strelca identificirala kot 51-letnega Gabriela Wortmana in sporočila, da je mrtev.

Uvodoma je policija poročala, da so Wortmana aretirali na bencinski postaji v predmestju Halifaxa, kmalu zatem pa je prišlo poročilo, da je Wortman mrtev, in to brez dodatnih pojasnil. Strelec naj bi med izvajanjem svojega zločina nosil policijsko uniformo, prav tako naj bi predelal avto, da je spominjal na vozilo kanadske konjeniške policije.

»To je eno najbolj nesmiselnih zločinskih dejanj v zgodovini naše province,« je sporočil premier Nove Škotske Stephen McNeil.

Tiskovni predstavnik konjeniške policije Daniel Brien je potrdil, da je bilo ubitih 13 ljudi, tudi strelec. Med mrtvimi je tudi mati dveh otrok Heidi Stevenson, ki je bila 23 let zaposlena pri policiji. Še en policist je bil ranjen.

Informacije o strelskem pokolu so bile uvodoma zmedene. Policija, ki meni, da je bil strelec sam, je našla kup trupel na domu v mestecu Portapique. Uvodoma niso imeli nobenih informacij, da bi bil napad kako povezan s pandemijo koronavirusa.

Pohod začel v soboto, policija ga je lovila

Po uvodnih podatkih kaže, da je strelec začel pohod v Portapiqueju, nato pa šel naprej. Pri bencinski postaji naj bi ga spravili v kot in prišlo je do obstreljevanja. Policija naj bi že v soboto zvečer dobila klic o osebi s strelnim orožjem in je začela preiskavo, ki se je spremenila v lov na strelca.

Množični strelski pokoli so postali že nekaj običajnega bolj južno v ZDA, vendar pa so redki v Kanadi, kjer so prav tako bolj liberalni glede pravice do orožja v primerjavi z Evropo.

Zadnji velik pokol se je v Kanadi zgodil leta 1989, ko je strelec v Montrealu pobil 14 ljudi. Kanada je potem malce zaostrila orožarsko zakonodajo. Ljudje imajo pravico do orožja, vendar ga morajo registrirati tako kot avtomobil.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije