Množični morilec zapit, brez dela in še ljubosumen

Kanada se pobira po šoku zaradi masakra v Novi Škotski. Wortman je najprej ubil svojo bivšo in njenega zaročenca.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kanada žaluje po najhujšem strelskem pohodu v svoji zgodovini, ki naj bi ga po nekaterih podatkih sprožilo ljubosumje. Kot poročajo tamkajšnji mediji, naj bi Gabriel Wortman, sicer proizvajalec zobnih protez, dvanajst ur sejal smrt v majhnem kraju v Novi Škotski, skupno na kar 16 lokacijah, smrtnih žrtev je za zdaj osemnajst.

A oblasti se bojijo, da jih bo še več, poročajo, da so med ubitimi tudi njegova bivša in njen novi zaročenec, policistka, dve uslužbenki domov za ostarele in učiteljica. Pa mati in oče, ki ju je pokončal vpričo njunih otrok. Po do zdaj znanih podatkih je 51-letnik pohod začel v kraju Portapique, potem pa nadaljeval še 50 kilometrov od prvega prizorišča; pri tem je zažgal pet objektov, med njimi svojo hišo in stavbo, v katero so se skrili nekateri prebivalci, ki so se znašli na poti morilcu.

Zastave so na pol droga, a žalnih slovesnosti zaradi epidemij ne bo. FOTO: Reuters
Zastave so na pol droga, a žalnih slovesnosti zaradi epidemij ne bo. FOTO: Reuters

Ta se je v avtomobilu, predelanem v vozilo konjeniške policije, nad katero se je navduševal že od srednje šole, prevažal po kraju, vdiral v stavbe, ustavljal druge avtomobile in streljal s polavtomatsko puško; žrtev ni izbiral, mnogi se ga sprva sploh niso ustrašili, saj je bil napravljen v policijsko uniformo. Z morilcem se je med prvimi uspešno spopadla izkušena policistka Heidi Stevenson, mati dveh otrok: s svojim avtomobilom se je zaletela v njegovega, a ne dovolj silovito, saj jo je 51-letnik ustrelil v prsi skozi vetrobransko steklo, jo izvlekel iz vozila in jo na grozo prič ustrelil še v glavo.

Nato je pobegnil z avtomobilom Stevensove, a so ga ostali policisti ujeli in obkolili na bencinski črpalki. Tam naj bi ga ustrelili in obkolili, a tega podatka še niso potrdili. Prav tako še ni uradno znano, kaj je bil motiv za masaker: nekateri poročajo o bolestnem ljubosumju na nekdanjo ženo, ki si je našla novo ljubezen, drugi spet pravijo, da je Wortman pogosto rad popival, proizvajalec zobnih protez pa naj bi bil besen tudi na oblasti, saj so ukrepi ob zajezitvi novega koronavirusa zaprli njegovo podjetje, zato je ostal brez posla.


Kanadski premier je napovedal novo zaostritev orožarske zakonodaje s prepovedjo polavtomatskih pušk; v državi so v znak žalovanja spustili zastave na pol droga, za žrtvami pa zaradi epidemije za zdaj še ne bo žalnih slovesnosti.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije