TRAGIČNA VEST

Medved napadel 19-letno pohodnico, ta je na kraju samem umrla

Minister predlaga odstrel.
Fotografija: Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. FOTO: Aragami123345 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. FOTO: Aragami123345 Getty Images/istockphoto

V romunskem delu Karpatov je v torek po napadu medveda umrla 19-letna pohodnica. Kot je poročal očividec, ki je poklical reševalce, je medved žensko napadel med pohodom v naravnem parku Bucegi južno od mesta Brasov. Zver so po prihodu reševalcev in policije ustrelili, saj je napadla tudi njih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

image_alt
Na domačem pragu umrl po piku sršena

Reševalci so skupaj s policijo na kraj napada prispeli v manj kot uri, vendar je pohodnica po napadu medveda že preminila.

Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. V romunskem delu gorovja po ocenah oblasti živi približno 8000 rjavih medvedov, kar je druga največja populacija te zveri v Evropi. Največ rjavih medvedov živi v Rusiji.

To se ni zgodilo prvič

V Romuniji se je že zgodilo, da so medvedi napadli pohodnike, vdirali na kmetije in v naseljih v iskanju hrane brskali po koših za smeti.

Romunski minister za okolje Mircea Fechet je po zadnjem smrtonosnem napadu pozval k povišanju kvot za odstrel medvedov. Najprej je omenjal letno kvoto 500 živali, pozneje je predlagano število znižal na 220.

image_alt
Presenetilo vas bo, koliko osebkov divjadi je bilo pri nas povoženih

Romunske oblasti so v preteklosti problem napadalnih medvedov poskušale reševati tudi z njihovih premeščanjem v druge regije, vendar ta strategija po besedah Fecheta ne deluje, še navaja dpa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije