KRIMINAL IN KORONA

Mafija že ve, kaj bo počela, ko se bo gospodarstvo začelo postavljati na noge

Objavljeno 12. april 2020 19.26 | Posodobljeno 12. april 2020 21.25 | Piše: Veso Stojanov

Pandemija koronavirusa različno vpliva na zaslužek kriminalnih združb po svetu ​– izgube v Mehiki in ZDA, dobiček v Italiji.

Ilegalne stavnice so večinoma pod nadzorom mafije.
Čas pandemije koronavirusa, ko države ustavljajo normalno družbeno življenje, je po eni strani priložnost za mnoge vojne dobičkarje, po drugi pa so mnoge gospodarske panoge tik pred propadom. Na udaru so zlasti turizem, gostinstvo in podobne dejavnosti, ki jih istočasno uporablja veliko ljudi. A prisilnega krčenja ne občutijo samo oni.
image
REUTERS Nasilje v Mehiki se stopnjuje. Fotografije: reuters

Koronavirus, ki pustoši po New Yorku, je najbolj prizadel tamkajšnje kriminalno podzemlje. Kar je popolnoma nasprotno kot v domovini mafije Italiji, kjer se pojavljajo opozorila, da utegnejo kriminalne družbe zaradi ukrepov oblasti v boju proti virusu zelo dobro zaslužiti. Kot so pred dnevi zapisali v največjem newyorškem dnevniku New York Post, je newyorškim mafijskim družinam koronavirus skoraj popolnoma pretrgal desetletja utečeni denarni tok. Ker so za obiskovalce zaprte nezakonite igralnice in stavnice, tudi zato, ker so začasno prekinjene vse športne dejavnosti, vključno s konjskimi in pasjimi dirkami, se je dotok denarja v žepe mafije zmanjšal na minimum. »Nikoli v zgodovini newyorških mafijskih družin se ni zgodilo, da ne bi prejemali denarja od iger na srečo,« so v newyorškem tabloidnem časopisu citirali neimenovani vir.
image
REUTERS Italijanski novinar in pisatelj Roberto Saviano

Poleg osnovnih gradbenih dejavnosti je prekinjen cestni in morski promet, od koder je mafiji kapnilo precej denarja, presahnil pa je tudi tretji vir dohodka mafije, varščine, ki so jo lastniki gostinskih lokalov plačevali mafijskim družinam.

Od glavnih »gospodarskih« dejavnosti, s katerimi se je pečala mafija v Ameriki, ji je ostalo prekupčevanje z mamili. Ki pa, kot je mogoče prebrati v ameriških medijih, nikakor ni v zatonu, prav nasprotno. Ameriške mafijske družine so sicer v zadnjem času opuščale trgovino z mamili, ker je bilo jemanje podkupnin in odstotkov pri nelegalnih igrah na srečo in stavnicah veliko bolj dobičkonosno, in so zdaj priseljene obnoviti to dejavnost.
A pri vseh drugih njihovih tradicionalnih poslih je koronavirus povzročil pravo razdejanje.
image
REUTERS Ilegalne stavnice so večinoma pod nadzorom mafije.

V časopisu New York Post so hudomušno zapisali, da je nevidnemu virusu uspelo skoraj onemogočiti delovanje mafije, kar ni uspelo niti najbolj znanim ameriškim borcem proti organiziranemu kriminalu, kot so newyorški policijski poročnik Joseph Petrosino na začetku prejšnjega stoletja, Robert Kennedy, generalni državni tožilec v času predsednikovanja brata Johna F. Kennedyja, ali nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani.
 

Korak pred oblastjo


V domovini mafije Italiji, ki spada med najbolj prizadete države zaradi pandemije, pa je položaj ravno obraten. Kot je pred dnevi izjavil vodja urada italijanske vlade za boj proti mafiji Giuseppe Governale, bi lahko mafija nevarnost zaradi koronavirusa obrnila v svoj prid. »Čeprav je silovitost epidemije presenetila tako cosa nostro na Siciliji, ndrangheto v Kalabriji in camorro v Neaplju, so se zelo hitro pobrali, se reorganizirali,« pravi Governale in napoveduje, da utegnejo kriminalne združbe ob izhodu iz krize kovati velikanske dobičke.
Mafija že ve, kaj bo počela, ko se bo gospodarstvo začelo postavljati na noge.


Podobno je v rimskem dnevniku La Repubblica opozoril Roberto Saviano, znani novinar in pisatelj, avtor večkrat nagrajene in kultne knjige Gomorra o delovanju neapeljske mafije. Saviano pravi, da je treba samo pogledati portfolio mafije, in lahko vsak dokaj hitro ugotovi, koliko bo zaslužila po koncu epidemije. »Kam je v zadnjem času vlagala svoj umazani denar? V podjetja, ki so po Italiji odpirala kantine, pralnice, čistilne servise, družbe za razkuževanje in deratizacijo, v podjetja za predelavo smeti, transportne družbe, pogrebne zavode ter v podjetja za prodajo nafte in distribucijo hrane,« razlaga Saviano.

»Mafija ve, kaj imaš, kaj potrebuješ in kaj boš potreboval, in to ti bodo, seveda pod svojimi pogoji, ponudili,« še pravi Saviano, ki je spomnil, kaj se je zgodilo v Neaplju med zadnjo veliko epidemijo v Italiji, ko je po Apeninskem polotoku leta 1884 kosila kolera. Takrat je vlada za okrevanje in čiščenje mesta namenila velike vsote denarja, ki je praviloma končal v žepih comorre.
Nikoli v zgodovini newyorških mafijskih družin se ni zgodilo, da ne bi prejemali denarja od iger na srečo.


Mafija tudi ob tokratni krizi že zelo pozorno pripravlja načrte, kaj bo počela, ko se bo začelo načeto gospodarstvo Italije postavljati na noge. Ker bo tedaj krožilo veliko denarja, domneva prvi mož italijanskega protimafijskega urada Governale. Iskali bodo luknje v sistemu, še pravi in napoveduje, da bodo morale oblasti pozorno spremljati vsako sumljivo operacijo, ustanavljanje novih podjetij ali lažnih korporacij.
A kot kaže, je mafija že naredila korak pred oblastmi. Še zlasti v južnih delih Italije, kjer koronavirus ni zahteval takšnega krvavega davka kot na severu države, mafije ob podpori skrajnih desničarskih skupin baje že podžigajo prebivalstvo k neposlušnosti, poleg tega pa malim podjetjem in samostojnim podjetnikom menda ponujajo posojila pod svojimi pogoji in poskušajo sedanjo vlado prikazati kot nesposobno.
Mehiški karteli tenko piskajo
Zaradi zaprtih mej in onesposobljenega letalskega prometa se je dodobra zamajala proizvodnja fentanila, sintetičnega mamila, ki se ga na veliko proizvaja v Mehiki, surovine pa so dobivali iz Kitajske. Prav kitajska pokrajina Hubei, kjer se je začela pandemija koronavirusa, je imela pri tem veliko vlogo. Mamilo so mehiški kriminalni karteli potem dostavljali v ZDA. Zaradi pandemije se je zaprla meja med Mehiko in ZDA, ilegalni proizvodni obrati težko pridejo do kitajskih surovin, zato ni čudno, da je cena najbolj smrtonosnega opioida poskočila s 95 evrov za pol kilograma na skoraj 600 evrov. S tem se je zmanjšalo tudi povpraševanje. Ker je manj letalskega prometa nad Latinsko Ameriko, oblasti prek radarjev lažje odkrivajo tihotapska letala s kokainom iz Kolumbije. Vse to dela kartele zelo nervozne, zato v Mehiki naraščata nasilje in število smrtnih žrtev.


Predvsem je mafija že tradicionalno finančno povezana z lokalnimi proizvajalci hrane, edine gospodarske panoge v Italiji, ki nemoteno deluje. Še več tovrstnega početja pričakujejo, ko bo začel objem koronavirusa v Italiji popuščati.

Deli s prijatelji