POŽAR

Lampijoni usodni za opice

Objavljeno 11. januar 2020 16.35 | Posodobljeno 11. januar 2020 17.56 | Piše: E. B.

Zgorelo bivališče za živali v nemškem živalskem vrtu. Policija išče malomarneže, ki so v zrak spustili ogenj.

gasilec, gasilci, požar, gašenje, ogenj FOTO: Getty Images/istockphoto
V živalskem vrtu v Krefeldu je pogorelo bivališče za opice: požar je bil usoden za najmanj 30 živali, krivi pa naj bi bili novoletni lampijoni.
Kot poroča STA, je gasilcem uspelo ogenj hitro ukrotiti in preprečiti, da bi se zublji razširili v druge predele živalskega vrta, žal pa so poginile prav vse opice, med katerimi so bili številni šimpanzi in orangutani, obžalujejo oskrbniki; požar je prizanesel le sosednji ogradi s sedemčlansko družino goril.
30 opic je poginilo v strahotnem požaru.


Uslužbenci so v šoku, živalski vrt v tem nemškem mestu je zaprt. Tragedijo preiskuje policija, vse pa kaže, da naj bi ogenj v opičnjaku, ki je bil izdelan v slogu rastlinjaka, zanetili leteči kitajski lampijoni. Ti so v Severnem Porenju - Vesfaliji sicer prepovedani že od leta 2009, zato policija obravnava dogodek kot požig zaradi malomarnosti. Možje postave so menda že vzpostavili stik s posamezniki, ki naj bi na silvestrovo spustili lampijone z ročno napisanimi voščili.

Živalski vrt v Krefeldu vsako leto obišče okrog 400.000 obiskovalcev, še poroča STA, med stanovalci so izjemno priljubljeni sloni, leopardi in nosorogi. Bivališče za opice so odprli leta 1975 in se razteza na površini 2000 kvadratnih metrov.
Deli s prijatelji