EKO KATASTROFA

Ladja s skoraj 3000 avtomobili še vedno gori: pomenljivo je, da en proizvajalec molči (VIDEO)

Zdi se, da je eden od 25 električnih avtomobilov na krovu zajel požar; postavlja se vprašanje varnosti prevoza z e-vozili.
Fotografija: Komaj 10 let stara in 200 metrov dolga ladja Fremantle Highway je zagorela. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Komaj 10 let stara in 200 metrov dolga ladja Fremantle Highway je zagorela. FOTO: Zaslonski posnetek

Pred nizozemsko obalo še vedno gori komaj 10 let stara in 200 metrov dolga ladja Fremantle Highway, ki je prevažala 2.857 avtomobilov, od katerih jih je bilo precej proizvedenih v tovarnah Mercedes-Benz Group in BMW AG.

Od 23 članov posadke je bilo več ranjenih, en mornar pa je umrl. Drugi dan poskuša nizozemska obalna straža zaustaviti ogenj in preprečiti okoljsko katastrofo. Po natovarjanju v nemškem pristanišču Bremerhaven je bila ladja na poti v egiptovsko pristanišče Port Said in nato v Singapur.

Od 23 članov posadke jih je bilo več ranjenih, en mornar pa je umrl. FOTO: Zaslonski posnetek
Od 23 članov posadke jih je bilo več ranjenih, en mornar pa je umrl. FOTO: Zaslonski posnetek

Po informacijah nizozemske agencije ANP, ki je posredovala besede člana nizozemske pomorske straže, je videti, da je zagorel eden od 25 električnih avtomobilov, a uradni vzrok požara še ni potrjen. Glede na to, da je bil lani svet priča grozljivemu požaru na ladji Atlantic s 4000 volkswagni, ki so bili prepeljani v ZDA, se postavlja vprašanje varnosti prevoza e-vozil z ladjo zaradi tveganja za posadko, okolje in zelo visoke komercialne izgube zavarovateljev pri prevozu velikega števila avtomobilov.

Več kot teden dni

Atlantic je gorel več kot teden dni, težko pa je oceniti, kako dolgo bo zdržala ladja Fremantle Highway. Poleg izgube človeških življenj bi se lahko največja potencialna dolgoročna škoda zgodila v Waddenskem morju, ki je pod Unescovo zaščito, saj je največji neprekinjeni sistem plimovanja in blata na svetu. Nizozemske oblasti upajo, da zaradi trenutnih napovedi vetra, valov in morskih tokov morebitno puščanje goriva ne bo ogrozilo Waddenovih otokov, ampak naj bi se razširilo proti severu.

Pri Mercedesu so potrdili, da je na krovu 300 njihovih vozil, in povedali, da so že sprožili podrobno preiskavo. Potrditev je prišla tudi iz BMW-ja, a brez navedbe številke avtomobila. Ford, Stellantis, Renault in Nissan so zanikali, da bi goreča ladja prevažala njihove avtomobile, tiskovni predstavnik Toyote pa je dejal, da je malo verjetno, da bi bila njihova vozila na Fremantle Highway. Pri Tesli se še niso odzvali, še poroča jutarnji.hr.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije