STRAŠNO

Krvavi izgredi zahtevali 68 življenj

V ekvadorskih zaporih izredne razmere. Rivalske tolpe se borijo za oblast.
Fotografija: Ljudje ne vedo, kaj se dogaja z njihovimi svojci v zaporu.
Odpri galerijo
Ljudje ne vedo, kaj se dogaja z njihovimi svojci v zaporu.

V kaznilnici Litoral v ekvadorskem mestu Guayaquil so spet izbruhnili izgredi; v spopadih med tolpami je bilo minuli konec tedna ubitih najmanj 68 zapornikov, več kot dva ducata je ranjenih. Ta zapor je bil že septembra prizorišče krvavih obračunov med kriminalnimi tolpami: tedaj je bilo ubitih kar 119 ljudi.

Zaskrbljeni svojci

Oblasti za izbruh nasilja krivijo mamilarske tolpe, ki se borijo za prevlado za rešetkami. Pred poslopjem se je konec tedna zbrala večja skupina svojcev, ki želijo izvedeti, kaj se dogaja. Številni že od petka popoldne niso govorili z zaprtimi sorodniki, nekateri so mrtve svojce videli na spletu. Oseminpetdesetletno Cristino Monserrat skrbi za mlajšega brata, ki je že eno leto zaprt. »Nedojemljivo je, kaj se tam dogaja. Ljudje se brez vesti pobijajo med seboj. A verjamem, da je moj brat še živ.« Kakor je še dejala Monserratova, bi moral predsednik države Guillermo Lasso storiti več, da bi pomagal revnim Ekvadorcem, med katerimi se številni zatečejo v kriminal, da bi preživeli.

Tamkajšnji zapori so se v zadnjih letih že večkrat znašli pod drobnogledom humanitarnih organizacij zaradi prenatrpanosti ter slabih sanitarnih in življenjskih razmer. Predsednik je septembra v zaporih razglasil 60-dnevne izredne razmere, s čimer je sprostil dodatna sredstva in vojski omogočil, da se vključi v zunanji nadzor nad njimi. Minulo soboto je ustavno sodišče zaprosil, naj vojski dovoli vstop v zapore, doslej je lahko ta varovala le njihovo okolico. Sodišče se je odzvalo z izjavo, da bo reševanje zaporniške krize zahtevalo še kaj več od začasnih izrednih ukrepov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije