REDKE BOLEZNI

Ganljiva izpoved mame: Rojevala sem 52 ur v vedenju, da je sin umrl

Svojo izkušnjo z mrtvorojenim otrokom je delila z javnostjo.
Fotografija: V spomin. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V spomin. FOTO: Shutterstock

Ko je Megan Stiles na enem od ginekoloških pregledov izvedela spol svojega otroka, je bila presrečna. A le nekaj trenutkov za tem, ko je na zaslonu zagledala svojega sina, dečka Davida, so se njene dolgoletne sanje zrušile kot hišica iz kart.

Zdravniki so ji v dvajsetem tednu nosečnosti pojasnili, da je David hudo bolan in da je kar 90-odstotna verjetnost, da bo kmalu umrl. Prosili so jo, naj prekine nosečnost, a je to zavrnila, saj da ni njena naloga, da odloča, »kdo bo živel in kdo umrl«. Dečku je uspelo preživeti naslednjih sedem tednov in pol, ko je avgusta lani ugotovila, da se plod ne premika več.


Čeprav imata z možem Davyjem strto srce, sta se odločila svojo zgodbo deliti s širšo javnostjo. Želita si namreč, da bi njuna tragična izkušnja pomagala pri ozaveščanju. »To je za mnoge tabu tema. Ob tem se počutijo neprijetno in ne vedo, kako se pogovarjati s starši užaloščenih. To želim spremeniti. Tako kot užaloščeni starši govorijo o svojem pokojnem otroku, dovoljuje, da tudi ostali govorijo na podoben način,« je povedala Megan, ki ima doma še tri otroke – Luko, Lelanda in Elliota.


Preden je zanosila z Davidom, je že imela spontani splav, zato je bila vsa v strahu v prvih mesecih po spočetju Davida. Ravno se je malo sprostila, ko so v dvajsetem tednu nosečnosti zdravniki odkrili, da je David na smrt bolan.

»Odkrili so, da ima več genskih nepravilnosti in postavili diagnozo Hidrops fetalis. Imel je hudo obliko anemija in omejen pretok krvi v možgane. Manjkal mu je del možganov, imel je hud zastoj v rasti ter kardiomiopatijo,« se je spomnila vseh težkih diagnoz, s katerimi so se soočali.

Ko so ji razkrili diagnoze, je bila povsem na dnu. »Ko sem izstopila iz bolnišnice, sem kričala in zdravnike obtoževala, ker so mu postavili to črno diagnozo,« je opisala Megan in dodala, da takrat ni verjela, da so zdravniki dovolj usposobljeni za tako natančne diagnoze. Kljub vsemu se je odločila, da bo ostala pozitivna in upala je na najboljše, zato je otroka še sedem tednov nosila pod srcem, dokler ni v maternici umrl.


Čeprav je rodila že tri otroke, je bil zanjo takrat to prvi vaginalni porod. »Ker sem bila šele v 27. tednu nosečnosti, moje telo še ni bilo pripravljeno na porod. A z zdravili in po 52-urnem porodu sem rodila mrtvorojenega otroka,« se je spomnila grenke izkušnje, ki jo je opisala kot »mučno in travmatično«. 

Po porodu so ji dečka položili na prsi. Po pogovoru za The Sun je povedala, kako je bil lep in da je na občudovala vsak milimeter njegovega telesa, da bi ga lahko ohranila v spominu.

»Vedela sem, da je mrtev, a je vsak del mene še kar upal, da bo otrok spustil kakšen zvok ali naredil gib. Bila sem srečna, da sem ga spoznala, nisem pa bila pripravljena za slovo,« je povedala.

Izgube njenega otroka ne more nihče nadomestiti, a Megan je odprla facebook stran David's Hearts, prek katere osvešča in podpira starše, ki jih je doletela podobna tragedija. Kot pravi, ji je ravno to pomagalo, da se je zmogla soočiti s to izgubo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije