KANADA

Gabriel (51) ubil najmanj 18 ljudi, sumijo, da je bil jezen na bivšo ženo

Bil je milijonar, mesec dni pa je bil brez dela, ker so zaradi ukrepov proti koronavirusu zaprli njegovo podjetje.
Fotografija: Najprej je pokončal svojo bivšo skupaj z njenim novim zaročencem. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Najprej je pokončal svojo bivšo skupaj z njenim novim zaročencem. FOTO: Youtube

Kanadska policija še ni objavila motiva za najhujši strelski pokol v zgodovini države, ki ga je od sobote zvečer 14 ur izvajal 51-letni proizvajalec zobnih protez Gabriel Wortman. Ve pa se, da je najprej ubil bivšo ženo skupaj z njenim novim zaročencem.
Nagnjen k alkoholu in bolestno ljubosumen
Wortman je začel pobijati v kraju Portapique kakih 100 kilometrov severno od Halifaxa v provinci Nova Škotska. Policija je v premeru 50 kilometrov od prizorišča prvega zločina odkrila še 16 lokacij. Sosedi pravijo, da je bil sicer poslovno uspešen, vendar nagnjen k alkoholu in bolestno ljubosumen.


Preberite: Morilski pohod Gabriela (51): ubil več kot deset ljudi, tudi policistko


Do ponedeljka zvečer je bilo uradno število mrtvih 18, vendar pa je glavni nadzornik kanadske kraljeve konjeniške policije Chris Leather dejal, da bo mrtvih verjetno še več, saj je Wortman zažgal najmanj pet objektov. Med njimi svojo hišo in tiste, v katere so se po navodilih policije zaradi novega koronavirusa zaklenili ljudje v okolici strelskega pohoda.

Wortman je bil menda navdušen nad konjeniško policijo in njenimi rdečimi uniformami že od srednje šole naprej. Doma je imel veliko zbirko policijskih spominkov in nekaj popravljenih policijskih vozil. Med pobijanjem se je vozil naokrog v enem od teh vozil, oblečen v policijsko uniformo in žrtve niso slutile, kaj jih čaka.


Vdiral je v objekte in ustavljal vozila na cesti ter pobijal. Vmes se je s svojim vozilom v njegovo zaletela policistka, vendar ne dovolj silovito, saj ga ni poškodovala. Ustrelil jo je v prsi, izvlekel iz avta in jo nato pred pričami usmrtil s strelom v glavo, nato je ukradel njen avtomobil in še nekaj časa divjal in pobijal, dokler ga niso spravili v kot na bencinski črpalki blizu Halifaxa in ga po poročanju kanadskih in ameriških medijev ubili. Policija sicer uradno še vedno ni potrdila, kako je umrl.

Kanadski premier medije pozval, naj ga ne omenjajo z imenom

Wortman je bil milijonar, mesec dni pa je bil brez dela, ker so zaradi ukrepov proti koronavirusu zaprli njegovo podjetje. Kanadski premier Justin Trudeau je medije pozval, naj ga ne omenjajo z imenom in ne objavljajo njegovih fotografij, da mu ne delajo slave. Morilec, ki ga sorodniki žrtev strelskega pohoda imenujejo pošast, je med drugim ubil dve uslužbenki domov za ostarele in učiteljico, pa tudi očeta in mater pred očmi otrok. Za žrtvami zaradi epidemije koronavirusa ne bo večjih žalnih slovesnosti.

Množični strelski pokoli so izjemno redki v Kanadi in zadnji veliki se je zgodil v Montrealu leta 1989, ko je strelec na politehniški fakulteti pobil 14 žensk in si na koncu sodil sam.

Trudeau je dejal, da bo njegova vlada v parlamentarni postopek poslala predlog zakona za zaostritev orožarske zakonodaje s prepovedjo polavtomatskih pušk.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije