Enega brata ubila španska gripa, drugega covid-19

Samuel Kahn je bil ob smrti star komaj nekaj tednov. Philip je živel kar sto let, zanj je bil usoden koronavirus.
Fotografija: Philip Kahn je pogosto govoril o bratu dvojčku. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Philip Kahn je pogosto govoril o bratu dvojčku. FOTO: Facebook

Zgodovina se ponavlja, je v dneh pred smrtjo govoril Philip Kahn, ameriški vojaški veteran z Long Islanda, ki je svoji domovini služil med drugo svetovno vojno na Japonskem. Za stoletnika je bil usoden covid-19: kot pravijo njegovi svojci, je takoj po rojstvu ubežal španski gripi, ki pa je vzela njegovega brata dvojčka Samuela.

Philip in Samuel sta se rodila decembra 1919, ko je svet napadala strahotna pandemija: en brat se je okužil in umrl nekaj tednov po rojstvu, drugi je ubežal virusu in preživel. Ter živel zdravo in polno življenje, a je o svojem bratu, pa čeprav se ga ni mogel spominjati, pogosto govoril. Sploh zadnje čase, ko je po človeštvu začel udrihati novi koronavirus in je Philip nenadoma spoznal, da je napočil njegov čas, pripoveduje veteranov vnuk. »Vse življenje se je bal nove pandemije. Večkrat jo je že napovedal in tokrat je imel prav. In res, zdaj je vzela njega. Nenehno je poudarjal, da se zgodovina ponavlja,« pove užaloščeni Warren Zysman.

Kahn sicer ni edini Američan, za katerega je bil usoden covid-19 in je izgubil sorojenca v pandemiji španske gripe, poroča STA. V San Antoniu je nedavno umrla 96-letnica, katere starejša sestra je prav tako umrla za špansko gripo, ki še vedno velja za najbolj smrtonosno pandemijo v sodobni zgodovini; po vsem svetu je zahtevala okoli 50 milijonov življenj, z njo se je okužilo pol milijarde ljudi.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas