ZDA

Spopadi pred Belo hišo, Trumpa z družino odpeljali v bunker

Dramatični prizori, voznik tovornjaka zapeljal v protestnike. Proti protestnikom pred Belo hišo so uporabili tudi solzivec.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

V ameriški prestolnici Washington in številnih drugih ameriških mestih so v nedeljo zaradi protestov razglasili policijsko uro. Zvečer so policisti proti sicer mirnim protestnikom pred Belo hišo uporabili tudi solzivec.

Do nedelje zvečer je najmanj 40 mest uvedlo policijsko uro zaradi protestov, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu pred tednom dni. Ob Washingtonu so policijsko uro razglasili še v Miamiju, Los Angelesu, Atlanti, Chicagu, Philadelphii, Clevelandu, Dallasu, Richmondu in drugih mestih.


Največji varnostni ukrep v Beli hiši od terorističnih napadov na ZDA


Po ZDA je mobiliziranih najmanj 5000 pripadnikov nacionalne garde, številne policijske sile pa so v nedeljo tajni službi pomagale okrepiti varovanje oblegane Bele hiše. Protesti pred rezidenco ameriškega predsednika potekajo že tri dni, v nedeljo zvečer pa so se jih policisti odločili razgnati tudi s solzivcem. Ameriški mediji poročajo, da so predsednika ZDA Donalda Trumpa skupaj s soprogo Melanio in sinom Barronom v petek zvečer oziroma soboto zgodaj zjutraj za nekaj časa, eno uro, preselili v posebej zavarovan podzemni bunker Bele hiše. To je bil doslej največji varnostni ukrep v Beli hiši od terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.


Rešila ga je policija


V Minneapolisu so aretirali voznika tovornjaka, ki je najprej žalil mirne protestnike in skušal zapeljati vanje. Nato so ga ti napadli in začeli pretepati. Rešila ga je policija, a nemudoma poslala v zapor.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije