DEVET MESECEV GROZLJIVEGA UJETNIŠTVA

Žrtev spregovorila: Spodbujala je moža, naj me posili, zdaj se mi opravičuje

Iz zapora so izpustili žensko, ki je ugrabila Elizabeth Smart. Ta je spregovorila za javnost.
Fotografija: Elizabeth Smart.  FOTO: Jeffrey D., AP
Odpri galerijo
Elizabeth Smart.  FOTO: Jeffrey D., AP

UTAH – Wando Barzee, ki je svojemu možu Brianu Davidu Mitchellu pomagala ugrabiti 14-letno Elizabeth Smart, so izpustili iz zapora. Za zapahi je preživela 15 let, njen mož pa bo zaradi ugrabitve in posilstva Smartove v zaporu preživel preostanek svojega življenja, saj je bil leta 2002 obsojen na doživljenjski zapor.

Iskalna akcija, v kateri so iskali takrat 14-letno pogrešano Elizabeth. FOTO: Wikipedia
Iskalna akcija, v kateri so iskali takrat 14-letno pogrešano Elizabeth. FOTO: Wikipedia

Smartova je v ujetništvu teh dveh okrutnežev doživljala vsakodnevne grozote polnih devet mesecev. Zdaj se je ob novici, da njena ugrabiteljica prihaja na svobodo, odzvala povabilu na intervju za ameriško televizijsko mrežo CBS. Dejala je, da v Barzeejeva po njenem mnenju še vedno »nevarna« in tudi dvomi, da obžaluje svojo vlogo pri ugrabitvi. »Ko mi je morala napisati opravičilo, ki ga je zahtevalo sodišče, je napisala zelo na kratko: 'Oprosti za to, kar sem ti naredila.' Pika,« je v intervjuju povedala Smartova. »Menim namreč, da ne moreš najprej ugrabiti 14-letnice in zraven posiljevalca ne le mirno sedeti, ampak ga celo spodbujati, naj posilstvo nadaljuje, po vsem tem pa reči le oprosti in to tudi resno misliti.«


Barzeejeva je mati šestih otrok, a Smartova je prepričana, da zaradi svojih dejanj ne zasluži naziva mama. Tridesetletna Smartova je danes poročena in je tudi že mama.

Wanda Barzee na sodišču pred izpustitvijo. FOTO: Reuters
Wanda Barzee na sodišču pred izpustitvijo. FOTO: Reuters

Oglasila se je tudi sestra ugrabiteljice na svobodi, ki ne želi biti imenovana. Za CBS je dejala, da Barzeejeva nima kam iti ter da je »strašno bolna, mentalno bolna in zelo manipulativna«. Zvezna policija jo bo nadzirala pet let.

Devetmesečno trpinčenje je Smartova pred leti opisala v knjigi Moja zgodba, ki brez olepšav in zadržkov opisuje brutalna posilstva, nasilje in poniževanje – njen vsakdanjik, ko ji je bilo komaj 14 let. Preberite več v članku: Devet mesecev lačna 
in venomer posiljevana

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije