TRAGIČNO

Zaradi žganja umrlo 99 Indijcev

Objavljeno 12. februar 2019 14.51 | Posodobljeno 12. februar 2019 14.51 | Piše: A. P.

Aretirali 66 osumljenih izdelovalcev. Vzorce pijač so poslali na analizo.

Naprava za domačo proizvodnjo alkohola FOTO: Guliver/getty Images
LUCKNOW – Indijo pretresa nova tragedija. Po uradnih podatkih naj bi konec tedna na severu države umrlo kar 99 ljudi, ki so pili doma izdelano žgano pijčo, na ducate naj bi jih zaradi zastrupitve zdravili v bolnišnici. Vse smrtne žrtve so iz zveznih držav Utar Pradeš in Utarakhand.
image
Naprava za domačo proizvodnjo alkohola FOTO: Guliver/getty Images

Policija je prepričana, da je nekdo namenoma zmešal pijačo z metanolom, to je strupena snov, ki se uporablja tudi kot antifriz. Cenene, doma izdelane alkoholne pijače so na indijskem podeželju nekaj običajnega, proizvajalci pa pogosto dodajo metanol, da bi zvarkom povečali opojnost. A če ga je preveč, lahko nastopijo slepota, poškodba jeter in smrt.
image
Leta 2015 je strupena pijača morila v Mumbaju.

Do zdaj so aretirali 66 ljudi, ki so osumljeni nedovoljene proizvodnje žganja, pri njih so vzeli vzorce pijač, ki jih še testirajo v laboratorijih. V državi Utar Pradeš naj bi bilo v proizvodnjo in preprodajo doma izdelanega žganja vpletenih več kot 3000 ljudi. V Indiji vsako leto zaradi zastrupitve z alkoholom umre na stotine ljudi.
2015. je v Mumbaju umrlo več kot sto ljudi.


Leta 2015 je v revnem predelu Mumbaja umrlo več kot 100 ljudi. Strokovnjaki ocenjujejo, da v Indiji popijejo pet milijard litrov alkohola na leto, od tega ga je 40 odstotkov proizvedenega nezakonito. 
Deli s prijatelji