Zaporniki zanetili upor za rešetkami

Poskušali so pobegniti iz zapora. Stražarji so jih ustavili s streli.
Fotografija: Zaporniki so poskušali podreti varnostno ograjo zapora Los Llanos in pobegniti iz zapora, stražarji pa so začeli streljati nanje. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Zaporniki so poskušali podreti varnostno ograjo zapora Los Llanos in pobegniti iz zapora, stražarji pa so začeli streljati nanje. FOTOGRAFIJI: Reuters

V nasilnem uporu zapornikov v zaporu Los Llanos na zahodu Venezuele je po zadnjih podatkih umrlo 47 zapornikov, še 75 pa jih je ranjenih. Upor v zaporu naj bi izbruhnil v petek zaradi nevzdržnih razmer, predvsem zaradi pomanjkanja hrane.
Družinam zapornikov so oblasti prepovedale prinašati hrano zaprtim.
Družinam zapornikov so oblasti prepovedale prinašati hrano zaprtim.

Maria Beatriz Martinez, opozicijska poslanka iz zvezne države Portugese, v kateri leži ta zapor, je povedala, da so se zaporniki uprli menda zato, ker so jim zaradi epidemije koronavirusa prepovedali obiske družinskih članov, ki jim običajno prinesejo hrano, zdravila in druge potrebščine. Zapor Los Llanos, ki je bil zgrajen za približno 750 ljudi, je močno prenatrpan; v njem je zaprtih približno 2500 zapornikov. Poskušali podreti varnostno ograjo in pobegniti, stražarji pa so začeli nanje streljati.

Ministrica za zaporniški sistem Iris Varela je za lokalni časopis Ultimas Noticias povedala, da je upor izbruhnil med poskusom pobega zapornikov. Ti naj bi sicer po nekaterih podatkih ranili tudi upravnika zapora, a je Martinezova to zanikala.


Prenatrpanost in slaba oskrba zapornikov sta sicer endemična za večino venezuelskih zaporov, opozarja organizacija OVP, nevladni Venezuelski observatorij za zapore. Glede na njihove podatke je lani v venezuelskih zaporih umrlo 97 ljudi, od tega 70 odstotkov zaradi bolezni in pomanjkanja zdravil.

Po uradnih podatkih v venezuelskih zaporih za zdaj še niso zaznali okužbe s koronavirusom. Uradno so doslej v državi imeli več kot 330 primerov okužb in deset smrtnih primerov zaradi covida-19. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije