NAZAJ JE

Vrnila se je na kraj zločina, ki ga ni zagrešila

Amanda Knox po osmih letih spet v Italiji. Je gostja konference o napačno obsojenih.
Fotografija: Amanda Knox je na milansko letališče prišla sklonjene glave. FOTOGRAFIJE: Reuters
Odpri galerijo
Amanda Knox je na milansko letališče prišla sklonjene glave. FOTOGRAFIJE: Reuters

Amanda Knox se je prvič po letu 2011, ko so jo izpustili iz ječe, vrnila v Italijo: 31-letnica je gostja konference o napačno obsojenih, in sicer sedem let in pol potem, ko so razveljavili njeno obsodbo za umor britanske študentke Meredith Kercher.
Z zaročencem Christopherjem Robinsonom v Modeni
Z zaročencem Christopherjem Robinsonom v Modeni

Američanka je v spremstvu zaročenca Christopherja Robinsona in matere pristala v Milanu, kameram se je poskušala ogniti, pogled je upirala v tla. Le nekaj ur pozneje je bilo drugače: udeležila se je koktajl zabave na predvečer odprtja festivala kazenskega prava na pravni fakulteti v Modeni.


Pomanjkljivi dokazi


V Italijo je prišla kot študentka, v zaporu je preživela štiri leta, odkar se je vrnila v domovino, ustvarja podcaste in se zavzema za pravice napačno obsojenih. Pred vrnitvijo v Italijo je zapisala, da je »pred začetkom sojenja menila, da je moja nedolžnost zagotovilo za svobodo«.

»Motila sem se. Trenutek, ko so me oprostili, je bil nor. Pripravila sem se, da se bom v zaporu postarala. Pozabila sem že, kako je bos hoditi po travi,« je zapisala in še, da ji je bilo 24 let, ko je »državo zapustila v divjem zasledovanju, paparaci so se dobesedno zaletavali v zadnji del avtomobila, ki ga je najel moj očim«. In zdaj je nazaj. »Počaščena sem, da bom govorila pred Italijani na tem zgodovinskem dogodku in se vrnila Italijo,« je dejala.
Nekaj ur po vrnitvi v Italijo je bila boljše volje in nasmejana.
Nekaj ur po vrnitvi v Italijo je bila boljše volje in nasmejana.

Bilo je 2. novembra 2007, ko so v stanovanju v Perugii našli truplo 21-letne Britanke Meredith Kercher, sostanovalke Knoxove: imela je prerezan vrat, bila je spolno zlorabljena. Italijanska policija je prijela Amando in njenega takratnega fanta Raffaela Sollecita, leta 2009 so ju obsodili spolne zlorabe in umora. Par je vseskozi trdil, da sta nedolžna, govorila sta, da sta bila v Sollecitovem stanovanju, kjer sta gledala film, kadila travo in seksala.

»V petih dnevih so me zasliševali 53 ur, brez odvetnika in v jeziku, ki sem ga razumela za silo. Ko sem policiji povedala, da ne vem, kdo je ubil Meredith, so me lopnili po temenu in rekli: 'Spomni se!' Zaupala sem jim, bili so odrasli, bili so oblast. A so mi lagali,« je preizkušnjo opisala v začetku leta. Pritožbeno sodišče v Perugii je Amando in Raffaela leta 2011 oprostilo obtožb, še istega leta se je vrnila v ZDA. Potem so jo spet obtožili umora in dokončno razveljavili obsodbo leta 2015.
Američanko je pred paparaci skrival zaročenec.
Američanko je pred paparaci skrival zaročenec.

V razveljavitvi so sodniki zapisali, da je bila preiskava pomanjkljiva, navedli so pomanjkanje dokazov, ki bi ju obremenjevali brez kančka dvoma, med drugim so navajali odsotnost bioloških sledi, ki bi par povezovale s krajem zločina. V začetku leta je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu Knoxovi prisodilo 18.400 evrov odškodnine, ker so italijanske oblasti kršile njene človekove pravice, obenem pa so potrdili njeno obsodbo zaradi zlonamerne obtožbe Kongovca, lastnika bara, ki ga je obtožila, čeprav je vedela, da je nedolžen.


Za umor Kercherjeve so sodili tudi Rudyju Hermannu Guedu iz Slonokoščene obale; spoznali so ga za krivega in ga obsodili na 16-letno zaporno kazen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije