VELIK OBLAK DIMA

VIDEO: Močna eksplozija v tovarni, mrtvih najmanj šest ljudi

Vzrok ni znan.
Fotografija: Eksplozija. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Eksplozija. FOTO: posnetek zaslona

PEKING – V eksploziji v kemični tovarni na vzhodu Kitajske je danes umrlo najmanj šest ljudi, več deset jih je huje ali lažje poškodovanih, so sporočile oblasti. Vzrok eksplozije, zaradi katere so se porušila tovarniška poslopja, nad območjem pa je velik oblak dima, za zdaj ni znan, preiskava poteka.


Zaradi silovite eksplozije v tovarni v industrijskem parku v mestu Jančeng v provinci Džiangsu je po posnetkih kitajske televizije z bližnjih hiš dejansko odneslo šipe. V industrijskem parku, kjer še vedno gori, je nastalo ogromno opustošenje. Dopisnik televizije na prizorišču je poročal, da se z območja širijo strupeni plini, navaja francoska tiskovna agencija AFP.


Oblasti vzrok za nesrečo še preiskujejo. Kitajska tiskovna agencija Šinhua poroča, da je eksplozija odjeknila po požaru v tovarni gnojil, ki prav tako leži v industrijskem parku. V času eksplozije je kitajski urad za potrese poročal o potrese z magnitudo 2,2 v bližnjem mestu Lianjungang.

Zaradi malomarnosti številne eksplozije

Na Kitajskem so industrijske nesreče pogoste, saj tam velikokrat le slabo upoštevajo varnostna pravila in postopke. Novembra lani je zaradi uhajanja plina v tovarni plastike v mestu na severu Kitajske, ki bo eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger leta 2022, umrlo 24 ljudi, 21 jih je bilo poškodovanih. Julija lani pa je v eksploziji v kemični tovarni na jugozahodu Kitajske umrlo 19 ljudi, 12 pa jih je bilo poškodovanih.

Leta 2015 je Kitajsko pretresla silovita eksplozija v skladišču v mestu Tianjin na severu države, ki je zahtevala najmanj 165 mrtvih, povzročila za več kot milijardo evrov škode in izzvala jezo prebivalstva, ker jih oblasti niso v zadostni meri obvestile o vzrokih nesreče in njenih posledicah za okolje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije