V eksploziji v rafineriji nafte umrl delavec

Vzrok za nesrečo v Bosanskem Brodu še ni znan. Prebivalci se že dolgo pritožujejo nad zrakom.
Fotografija: Požar je bil do 23. ure pod nadzorom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Požar je bil do 23. ure pod nadzorom. FOTO: Reuters

BOSANSKI BROD – V torek okoli 21.30 je v rafineriji v Bosanskem Brodu odjeknila strahotna eksplozija, v kateri je ena oseba izgubila življenje, 10 pa je bilo ranjenih. Trije izmed poškodovanih so že doma, preostali pa so v bolnišnici, vendar njihova življenja niso ogrožena.


Domačini so se že dolgo pritoževali nad rafinerijo, saj zaradi slabega zraka ponoči niso mogli spati pri odprtih oknih. Požar je bil do 23. ure že pod nadzorom, prav tako naj ne bi bilo nevarnosti za okoliške prebivalce. Merjenja kakovosti zraka naj bi pokazalo, da so znotraj sprejemljivih parametrov. Na pomoč je priskočila tudi narava, ki je odnesla dim nad območja, ki niso gosto poseljena. Uprava podjetja Optima, ki je v lasti Rusov, je povedala, da vzroka za eksplozijo še ne poznajo, so pa že začeli preiskavo.

Glavni vhod v rafinerijo v Bosanskem Brodu FOTO: Ap
Glavni vhod v rafinerijo v Bosanskem Brodu FOTO: Ap

Žrtve eksplozije so zaposleni v podjetju, po neuradnih podatkih naj bi umrl 30-letni Ljubo Patković. Župan občine Bosanski Brod Ilija Jovičić je že obiskal svojce pokojnika in tudi nekaj družin ranjenih delavcev. Zahvalil se je oblastem Slavonskega Broda na drugem bregu Save, ki so ponudile brezpogojno pomoč. So pa na Savi pozneje opazili naftni madež, ki najverjetneje izvira iz eksplozije. Sicer prebivalci Slavonskega Broda že vrsto let poskušajo omejiti ali preprečiti delovanje rafinerije. Na to temo je bilo prav za včeraj sklicano srečanje, ki se ga je udeležila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. To je bilo načrtovano že pred eksplozijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije