SERIJSKI MORILEC

V dveh bolnišnicah umoril 85 bolnikov

Dosmrtna ječa za nemškega serijskega morilca. Pacientom ustavil srce, da bi jih lahko oživljal.
Fotografija: Obtožen je bil umora 100 ljudi, a mu vseh niso dokazati.
Odpri galerijo
Obtožen je bil umora 100 ljudi, a mu vseh niso dokazati.

BERLIN – Deželno sodišče v nemškem Oldenburgu je včeraj na dosmrtno ječo obsodilo bivšega zdravstvenega tehnika Nielsa Högla, ker je umoril 85 ljudi. To je najbolj krvoločen serijski morilec v sodobni zgodovini Nemčije. Sodnik Sebastian Buehrmann je 42-letniku odmeril dosmrtno kazen in poudaril, da so zločini skrajno resni.


Niels je služboval v bolnišnici v Oldenburgu med letoma 1999 in 2002, med letoma 2003 in 2005 pa v bližnjem Delmenhorstu. Umore naj bi zagrešil med letoma 2000 in 2005.
Za dva umora in dva poskusa umora je bil obsojen leta 2015 in že služi dosmrtno kazen. Zaradi resnosti zločinov je možnost predčasnega izpusta po 15 letih zelo malo verjetna. Med prvim sojenjem je priznal, da je bolnikom vbrizgal zdravilo, ki povzroči odpoved srca, da jih je lahko oživljal in s tem naredil vtis na sodelavce.
Niels s svojo zagovornico Ulrike Baumann FOTOGRAFIJI: Reuters
Niels s svojo zagovornico Ulrike Baumann FOTOGRAFIJI: Reuters

Njegovemu priznanju sta sledila obsežna preiskava na stotine smrtnih primerov in izkopavanje bivših bolnikov. Na sojenju, ki se je začelo oktobra lani, je priznal umor 43 ljudi, zanikal umor petih, za 52 pa ni vedel, ali je kriv ali ne.

V zaključni besedi se je pokesal in opravičil za svoja dejanja. Rekel je, da mu je šele med sojenjem postalo jasno, koliko trpljenja je povzročil. »Vsakemu posebej se iskreno opravičujem za vse, kar sem naredil.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije