Slovenca na Hrvaškem žrtvi prevarantov, policija pa: So vam grozili s smrtjo?

Hrvaška policija poziva slovenske lastnike nepremičnin na Hrvaškem, naj se javijo, če so bili žrtev prevarantov in goljufov.
Fotografija: Hrvaška policija želi izvedeti, ali sta osumljenca oškodovala še več ljudi. FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
Hrvaška policija želi izvedeti, ali sta osumljenca oškodovala še več ljudi. FOTO: Arhiv

Istrska policijska uprava (Pulj) poziva vse, ki so jim na Hrvaškem ponudili pomoč za legalizacijo objektov na področju Kavrana ali so od njih poskušali pridobiti denar za to, da podatke čim prej sporočijo hrvaški policiji, ki zadevo intenzivno preiskuje.

Hrvaška policija je namreč uvedla kriminalistično preiskavo in potrdila sume, da sta 66-letnik in 22-letnik zakrivila štiri kazniva dejanja izsiljevanja, dve kaznivi dejanji prevare in še dve kaznivi dejanji ponareditve dokumentov. Starejšega moškega sumijo tudi, da je sam zakrivil še eno kaznivo dejanje prevare, 46-letnica pa je osumljena, da je pomagala pri izsiljevanju.
 
Preberite tudi:
Na Hrvaškem gorijo hiše Slovencev

Moška sta osumljena, da sta od novembra lani do 8. januarja po telefonu grozila 68-letniku in od njega zahtevala denar zaradi neobstoječega dolga. Od njega sta zahtevala več tisoč kun ter mu grozila s fizičnim nasiljem in odvzetjem premoženja, pri tem pa jima je pomagala 46-letnica. Starejši moški naj bi oškodovanca tudi prevaral; 68-letnik je 66-letniku v varstvo dal svojega psa, medtem ko je živel v tujini, to pa je 66-letnik izkoristil. Prikazal je, da je pes bolan in da potrebuje operacijo, da bi tako od lastnika za sicer nepotrebno zdravljenje dobil več tisoč kun.

Od Slovencev dobila več tisoč kun

Osumljena moška naj bi se dvojici slovenskih državljanov predstavila kot uradni osebi, ki jim lahko pomagata glede legalizacije objekta na območju Kavrana. Od 34-letnega slovenskega državljana sta v prvih šestih mesecih leta 2018 vzela več tisoč kun, nato pa sta mu prinesla ponarejeno odločitev sodišča glede legalizacije. Konec lasnkega leta pa sta 58-letnemu slovenskemu državljanu prav tako v zameno za več tisoč kun obljubila, da mu ne bodo zrušili nelegaliziranega objekta. Da bi jima 58-letnik verjel, sta ponaredila odločbo o odstranitvi objekta in druge uradne dokumente.
 
​Preberite tudi:
Zagreb vabi, a Slovencem kradejo avtomobile
Slovencu na Hrvaškem ukradli porscheja ter ga razstavili (FOTO)

Osumljenca so po koncu kriminalistične preiskave 10. januarja v popoldanskih urah privedli v pripor. Zaradi suma, da sta moška na podoben način, kot je opisano zgoraj, oškodovala še več hrvaških in slovenskih državljanov, policija poziva morebitne oškodovance, da se javijo na policijski postaji Pulj ali pa na telefonsko številko 052 532 628 ali pa prek elektronske pošte pp.pula@mup.hr. »Če ste bili žrtev oseb, ki so vam nudile pomoč glede legalizacije objekta na območju Kavrana ali so od vas skušali izsiliti denar, ki jim ga ne dolgujete, in pri tem grozili s smrtjo, fizičnim nasiljem ali odvzetjem premoženja, se javite, da bodo policijski uslužbenci to lahko raziskali,« hrvaški policisti pozivajo tudi slovenske državljane.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije