TERORISTIČNI NAPAD

Razstrelil se je v vrsti za zajtrk, najmlajša žrtev imela 18 mesecev

Objavljeno 23. april 2019 16.30 | Posodobljeno 23. april 2019 16.46 | Piše: U. S.

Šrilanške oblasti so odgovornost za napad pripisale domači teroristični skupini Narodna skupina tovhika. Odgovornost za napad je sicer prevzela skrajna skupina Islamska država.

Svet je obsodil velikonočne napade.
KOLOMBO –  Število mrtvih v osmih bombnih velikonočnih napadih na cerkve in luksuzne hotele na Šrilanki je umrlo več kot 320 ljudi – med žrtvami je tudi najmanj 35 tujcev, državljanov Kitajske, Nizozemske, Avstralije, Japonske, Portugalske, Danske, ZDA in Velike Britanije, Indije, Turčije. Ranjenih je več kot 500 ljudi, šrilanške oblasti so odgovornost za napad pripisale domači teroristični skupini Narodna skupina tovhika. Odgovornost za napad je sicer prevzela skrajna skupina Islamska država.

Kljub informacijam niso ukrepali

Policija je v zvezi z napadi aretirala 24 ljudi, obtožili niso nikogar. Preiskovalci, ki poskušajo odkriti storilce, se osredotočajo na National Thowheeth Jama’ath (NTJ), manj znano skupino, ki promovira ideologijo islamskega terorizma. Izkazalo se je namreč, da je policija vedela za morebitne napade: generalni direktor šrilanške policije Pujith Jayasundara je pred desetimi dnevi opozoril državno varnostno agencijo, da NTJ grozi cerkvam.

»Tuje obveščevalne agencije so nas obvestile, da NTJ načrtuje samomorilske napade, tarča so cerkve in indijsko veleposlaništvo v Kolombu,« piše v opozorilu. A šrilanški premier Ranil Wickremesinghe je že v nedeljo povedal, da niti on niti drugi člani vlade o tem niso bili obveščeni in da je nujna preiskava, zakaj niso ustrezno ukrepali. NTJ je na Šrilanki doslej vandalizirala budistične spomenike.

V samomorilskih napadih na umrlo najmanj 45 otrok
 Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) je danes objavil, da je v samomorilskih napadih na Šrilanki z več kot 320 smrtnimi žrtvami umrlo najmanj 45 otrok. Tiskovni predstavnik Unicefa Christophe Boulierac je novinarjem v Ženevi potrdil, da je doslej umrlo 45 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da bi se ta številka še lahko povečala, saj so številni otroci ranjeni in se po bolnišnicah po vsej Šrilanki borijo za svoja življenja. Po podatkih Unicefa je v napadu na cerkev v mestu Negombo umrlo 27 otrok, 10 jih je bilo ranjenih, v mestu Batticaloa na vzhodu države je umrlo 13 otrok. Vseh 40 umrlih otrok iz obeh mest je domačinov. Najmlajša žrtev je bila stara 18 mesecev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med smrtnimi žrtvami napadov na Šrilanki je tudi pet otrok, ki so tuji državljani. Med njimi so trije od štirih otrok danskega milijarderja Andersa Holcha Povlsena, direktorja verige trgovin z oblačili Bestseller, ki je bil z družino na počitnicah na Šrilanki.


Samomorilski bombaši, ki so udarili na veliko noč, so v prestolnici Kolombu izbirali hotele in cerkve, ki jih obiskujejo tuji turisti in katoliki. Šest eksplozij je odjeknilo skoraj hkrati, v cerkvah sv. Antona v Kolombu in sv. Sebastjana v okrožju Negombo ter v cerkvi v Batticaloi, kjer so prav takrat potekale maše, bilo je okoli 8.45 po lokalnem času.

Eden od forenzikov, ki preiskuje napade, je povedal, da je na šestih lokacijah sodelovalo sedem samomorilskih bombašev, dva sta napadla v ekskluzivnem hotelu Shangri-La. Direktor hotela s petimi zvezdicami Cinnamon Grand je povedal, da je napadalec stal v vrsti za zajtrk, preden se je raznesel: eksploziv je imel pritrjen na hrbtu, ubil je sebe in številne goste. Eksplodiralo je tudi v hotelu Kingsbury.
 

Eksploziji med racijama


Policija je opravila dve raciji, med obema sta odjeknili eksploziji; ena je bila v okrožju Dehiwala, druga v Dematagodi, kjer so umrli trije policisti. V bližini glavnega letališča v državi so odkrili bombo, 1,8 metra dolgo plastično cev, v kateri je bil eksploziv, so našli med rutinskim pregledom, strokovnjaki so jo takoj uničili.

image
REUTERS Svojci težko dojamejo pokol, odgovornosti ni prevzel še nihče. Fotografije: Reuters


Napadi so podobni onim, ki so jih islamistične skupine izvajale drugje po svetu. Ne gre za separatistično gibanje, gre za religijo in kaznovanje, je dejala direktorica mednarodnega centra za raziskave nasilnega ekstremizma Anne Speckhard: »Napadi so videti, kot bi jih izvedli borci Islamske države ali Al Kaide. Če med prazniki napadeš cerkve, gre za spodbujanje sovraštva.« 
Deli s prijatelji