NAPADALNA ŽIVAL

Petelin ubil svojo lastnico

Objavljeno 09. september 2019 08.30 | Posodobljeno 09. september 2019 08.30 | Piše: U. S.
Ključne besede: petelin

Avstralko je v kokošnjaku napadel agresivni samec. S kljunom ji je preluknjal žilo, gospa je izkrvavela.

Tudi petelin lahko povzroči smrt. FOTO: Guliver/Getty Images
Avstralce je šokirala vest o smrti starejše ženske iz Južne Avstralije, četrte največje avstralske zvezne države. Nesrečnica je umrla na svoji posesti, obdukcijo so naredili na univerzi v Adelajdi; imela je dve rani na nogi, vzrok smrti je bila krvavitev skozi varikozne vene, je pojasnil profesor patologije Roger Byard.
image
Profesor Roger Byard pravi, da so lahko nevarne tudi domače živali.

Ženska je šla v kokošnjak po jajca, ko se je vanjo zakadil petelin in jo začel kljuvati po levi nogi, tisti, na kateri je imela krčne žile. Preluknjal je žilo, 76-letnica je začela krvaveti in se zgrudila.

Primer dokazuje, kako zelo so starejši ljudje ranljivi in kako lahko je pravzaprav poškodovati krčne žile, pravi profesor Byard in nadaljuje: »Starejši se težje branijo pred napadalnimi živalmi, saj niso tako okretni kot mlajši, tudi ravnotežje imajo slabše. Tisti, ki trpijo za krčnimi žilami, precej lažje izkrvavijo. Imeli smo že primere, ko so se opraskali doma ali se spotaknili ob pohištvo in umrli prav tam zaradi krvavitve.«
Napadi petelinov so sicer redki, a se dogajajo.

Napadi petelinov so sicer redki, toda se vendarle dogajajo; ne le starejših, tudi otroke so že napadli, jim s kljuni celo prebili lobanjo, je še povedal Byard, ki med drugim proučuje smrti, posledico napada na videz nenevarnih živali. Celo mačke so lahko nevarne, pravi, starejši se lahko obnje spotaknejo in padejo, mucke jih lahko opraskajo.

Poudaril je, da so o primeru obvestili javnost, da bi preprečili podobne smrti. »Primer ima več sporočil, eno je, da nikoli ne zaupamo petelinu, drugo pa, da če imamo krčne žile, poiščimo pomoč zdravnika, začnimo se zdraviti.«
Deli s prijatelji