Koronavirus mori pri sosedih, Janša: Takoj potrebujemo krizni štab

V Italiji zapirajo šole, lokale in druge javne prostore, športne prireditve so odpovedane.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

​V Italiji, kjer so do zdaj v severnih deželah Benečija in Lombardija potrdili že 29 primerov okužb z novim koronavirusom, je covid-19 zahteval dve življenji. V bolnišnici na območju Padove je v petek umrl 78-letni Italijan, danes oblasti poročajo o smrti ženske v Lombardiji. V deželi Benečija so skupno potrdili dve okužbi, v Lombardiji 27.

V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve. Za ukrep so se odločili, potem ko so v Lombardiji v enem dnevu potrdili deset novih primerov okužb.

Vse nove okužbe v petek so posredno ali neposredno izvirale od 38-letnega moškega iz kraja Codogno pri Milanu, ki se je okužil, potem ko je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske. V bolnišnici v kraju Codogno, kjer je od srede na intenzivnem oddelku, je okuženih tudi pet zdravnikov in medicinskih sester, poleg njih pa tudi nekaj bolnikov. Več sto ljudi, ki so bili v stiku z njim, je v karanteni in jih oblasti testirajo, več kot 50.000 prebivalcem na območju so svetovali, naj ostanejo doma.

Prvi Evropejec

Italijan je bil tudi prvi Evropejec, ki je umrl zaradi novega koronavirusa, ki je po svetu, predvsem na Kitajskem, po zadnjih podatkih zahteval 2.345 življenj, okuženih pa je 77.000 ljudi. Prva evropska država, od koder so poročali, da je koronavirus zahteval življenje, pa je bila Francija, kjer je pretekli konec tedna umrl kitajski turist, navaja portal Deutsche Welle.

Na twitterju se je po novicah iz Italije oglasil tudi prvak SDS Janez Janša, ki je vladi v odhodu sporočil, da pričakuje takojšen sklic sveta za nacionalno varnost, ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v državo ter sprotno seznanjanje javnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije