TRAGEDIJA

Nepokretni umrli v požaru

Objavljeno 18. januar 2020 22.29 | Posodobljeno 18. januar 2020 22.29 | Piše: G. S.

Ognjeni zublji pogoltnili lesen del doma ostarelih. Šestim stanovalcem ni bilo več pomoči.

Evakuacija ni bila mogoča.
V domu za ostarele v Andraševcu na Hrvaškem v bližini meje s Slovenijo je izbruhnil hud požar, v katerem je umrlo šest ljudi. Po neuradnih navedbah so bili nepokretni, v času požara pa so bili v objektu sami. Hrvaški mediji poročajo, da je bil dom menda prenatrpan in da menda ni imel vseh potrebnih dovoljenj.

Požar je po podatkih hrvaške policije izbruhnil v soboto ob 5.23, na kraj dogodka pa so v le 11 minutah prispela okoliška gasilska društva. Ogenj se je do takrat že močno razširil, zato evakuacija ni bila mogoča, je povedal Dražen Sinković, poveljnik gasilske postaje Zagorje. Lesen del stavbe, v katerem so bili stanovalci, ki potrebujejo stalno osebno pomoč, je popolnoma pogorel.
image
Dom za starejše menda ni imel vseh potrebnih dovoljenj (fotografija je simbolična). FOTO: Tadej Regent

Po neuradnih informacijah Index.hr je umrlo pet žensk in en moški, vsi pa so bili v času, ko je izbruhnil požar, popolnoma sami in brez nadzora. Dnevnik.hr medtem piše, da dom ni imel potrebnega dovoljenja za leseni objekt, ki je ločen od glavne stavbe. Dom za ostarele v Andraševcu je znan pod imenom Zelena oaza, ponuja pa nastanitev za 20 ljudi. Osebje stanovalcem ponuja 24-urni zdravniški nadzor, piše na spletni strani doma.

Po pisanju Jutarnjega lista naj bi bil uradno prijavljen kot družinski, kar pomeni, da bi lahko bilo v njem nastanjenih samo 20 stanovalcev. V resnici pa naj bi jih bilo v treh objektih Zelene oaze najmanj 50. Požar je po vsej verjetnosti povzročil električni grelnik, piše časnik. 
Deli s prijatelji