TERORIZEM?

Nastavil eksploziv in se odpeljal s kolesom

Objavljeno 28. maj 2019 18.22 | Posodobljeno 28. maj 2019 18.22 | Piše: A. P.

Francoska policija je aretirala dva osumljenca. Motiv še ni znan, sumijo, da gre za terorizem.

Med ranjenimi je bila tudi desetletnica. FOTOGRAFIJI: Reuters
LYON – Francoska policija je aretirala dva osumljenca za bombni napad v Lyonu. Eksploziv, ki je bil obdan z žeblji, je ranil 13 ljudi, med njimi desetletnico.
image
REUTERS Med ranjenimi je bila tudi desetletnica. FOTOGRAFIJI: Reuters

Notranji minister Christophe Castaner je včeraj zjutraj povedal, da je paket z žeblji, vijaki in maticami razneslo pred pekarno v središču mesta v petek ob pol šestih popoldne. Storilec ga je tja odložil in se odpeljal s kolesom.

Po eksploziji so objavili več fotografij domnevnega storilca, ki so ga ujele nadzorne kamere. Ni pa znano, ali je to ista oseba, ki so jo aretirali. Pariško protiteroristično tožilstvo je potrdilo, da so prijeli 24-letnega moškega iz Lyona. Bil je tarča obsežnega lova, potem ko je odjeknila bomba v starem središču mesta. Strokovnjaki sumijo, da je šlo za aceton peroksid ali APEX, ki so ga uporabili tudi v smrtonosnih napadih v Parizu novembra 2015.
image
REUTERS Po eksploziji pred pekarno so policijske patrulje prečesale ulice.

V Lyonu je bilo ranjenih osem žensk, štirje moški in otrok, 11 jih je potrebovalo pomoč v bolnišnici. Nihče ni bil v smrtni nevarnosti, so pa morali nekaterim s kirurškim posegom odstraniti drobce. Nobena teroristična organizacija ni za napad prevzela odgovornosti. Eksploziv naj bi bil prešibak, da bi lahko koga ubil, ga je pa napadalec sprožil od daleč. Storilca so ujele kamere, kako je odložil razstrelivo na tla.
13
ljudi je bilo ranjenih, tudi otrok.


Policija je moškega, čigar DNK-sledi so našli na kraju zločina, aretirala na ulici. V njegovem stanovanju ga niso želeli aretirati, ker so se bali, da je v njem spravljenega še več doma izdelanega eksploziva. 
Deli s prijatelji