NOVAČILI NA FACEBOOKU

Načrtovali ugrabitev političarke, policija jih je ujela

Whitmerjeva vodi eno od ključnih držav, ki bo imela pomembno vlogo pri ameriških predsedniških volitvah 3. novembra.
Fotografija: Gretchen Whitmer. FOTO: Rebecca Cook, Reuters
Odpri galerijo
Gretchen Whitmer. FOTO: Rebecca Cook, Reuters

FBI je v četrtek aretiral 13 ljudi, med njimi devet članov desne milice, ki so načrtovali ugrabitev demokratske guvernerke Michigana Gretchen Whitmer, napad na državni kongres in drugo nasilje.

Whitmerjeva vodi eno od ključnih držav ZDA za izid letošnjih predsedniških volitev in predsednik ZDA Donald Trump jo je doslej večkrat zmerjal ter kritiziral zaradi ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa.

Zaradi teh ukrepov so skupine oboroženih protestnikov aprila prišle tudi že pred državni kongres ter v samo zgradbo in uprizorile vožnje s poltovornjaki po ulicah prestolnice Lansing. Trump jih je takrat spodbujal na twitterju in jih pozival, naj osvobodijo Michigan.

FBI poroča, da so udeleženci zarote nameravali zbrati 200 ljudi za napad na državni kongres v Lansingu, kjer bi zajeli talce. Kasneje so ta načrt opustili in se osredotočili na novega – ugrabitev guvernerke.

Whitmerjeva je na novinarski konferenci ostro kritizirala Trumpa, da daje potuho ekstremističnim skupinam, kot so bolni in zavržni možakarji, ki so jo hoteli napasti. Opozorila je, da nazadnje na soočenju s predsedniškim kandidatom demokratov Josephom Bidnom ni hotel obsoditi belih supremacistov in podobnih desničarskih skrajnežev.


Guvernerka vnaša delitve

»Ko se naši voditelji srečujejo z domačimi teroristi, jih spodbujajo in se z njimi družijo, potem jim dajejo legitimnost in so sokrivi,« je dejala. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany pa je vrnila, da guvernerka vnaša delitve, in zatrdila, da je Trump obsodil vse oblike sovraštva.

Trump je potem tvitnil, da je guvernerka opravila grozno delo, ko je med pandemijo zaprla državo za vse, razen za čolnarske aktivnosti svojega moža, in jo pozval, naj odpre državo in cerkve.

FBI sicer že nekaj let opozarja na nevarnost domačih desničarskih terorističnih skupin, ki jih opredeljuje kot bolj nevarne od levičarskih, med drugim ker so veliko bolj razširjene, organizirane in oborožene.

Novačili na facebooku

Skrajneže v Michiganu je FBI zasledil na facebooku v začetku letošnjega leta in jim pridružil informatorja, ki je zbiral informacije, dokler jih ni bilo dovolj za aretacije in obtožnice. Po ugrabitvi so nameravali uprizoriti sodni proces proti Whitmerjevi še pred volitvami 3. novembra.
Domnevna desničarska milica. FOTO: Seth Herald, Reuters
Domnevna desničarska milica. FOTO: Seth Herald, Reuters

Šesterici obtoženih grozi dosmrtni zapor, če jim bodo na sodišču uspeli dokazati, da so se res pripravljali na ugrabitev guvernerke. Načrt je bil, da nastavijo bombe in tako preusmerijo pozornost policije, potem pa v miru ugrabijo guvernerko v njenem počitniškem domu.

Pravosodni minister Dana Nessel je objavil posebne obtožnice še proti sedmim članom skrajne skupine Wolverine Watchmen zaradi poskusa ugrabitve in spodbujanja nasilja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije