MORILCI OBSOJENI

Krvoželjne pošasti, ki so umorile skandinavski turistki, obsodili na smrt

Objavljeno 18. julij 2019 18.51 | Posodobljeno 18. julij 2019 21.48 | Piše: STA, T. K.

Trije skrajneži so umora dveh skandinavskih turistk lani decembra priznali.

Louise Vesterager Jespersen so umorili. FOTO: Facebook
SALE – Maroško sodišče je tri podpornike skrajne Islamske države obsodilo na smrt zaradi umora 28-letne Norvežanke Maren Ueland in 24-letne Danke Louise Vesterager. Protiteroristično sodišče v mestu Sale je po 11 tednih sojenja obsodilo moške na smrtno kazen, čeprav so v državi najstrožjo kazen de facto prenehali izvajati leta 1993. S tem je sodišče ugodilo predlogu tožilstva, ki je zahtevalo najvišjo možno kazen. Moški so priznali, da so ubili ženski in da so podporniki Islamske države, čeprav skrajneži te skupine niso prevzeli odgovornosti za umora.

Domnevni vodja skupine 25-letni Abdessamad Ejjoud je na eni od obravnav priznal, da je obglavil eno od turistk. 27-letni Younes Ouaziyad je priznal, da je ubil drugo turistko, 33-letni Rachid Affati pa je umore snemal s svojim telefonom. Tožilstvo je označilo moške za krvoželjne pošasti in opozorilo, da so na eni od žensk našli 23 poškodb, na drugi pa sedem. Tožilstvo sicer za preostalih 21 obtožencev v tem primeru, ki so na sojenju od maja, zahteva od 15 let do dosmrtno zaporno kazen.

Maren in Louise sta v začetku decembra lani pripotovali na enomesečno popotovanje po Maroku. Njuni trupli so sredi decembra našli na odročnem goratem območju 10 kilometrov od turistične vasi Imlil v Visokem Atlasu, ki je izhodiščna točka za vzpon na 4167 metrov visoko goro Toubkal, najvišji vrh severne Afrike. Več o tem lahko preberete v prispevku Našla obglavljeni turistki: »Njuni trupli sta bili izmaličeni«. Posnetek krutega umora so storilci objavili na svetovnem spletu.
Deli s prijatelji