ZA REŠETKAMI

Medvedka v dosmrtnem zaporu

Katja po dveh napadih pristala za rešetkami. Z leti je postala simbol zaporniške kolonije.
Fotografija: Katja je med zaporniki zelo priljubljena.
Odpri galerijo
Katja je med zaporniki zelo priljubljena.

KOSTANAJ – V zaporniški koloniji v kazahstanskem mestu Kostanaj služi dosmrtno ječo 36-letna medvedka Katja. Žival se je znašla v zaporu skupaj s 730 ljudmi, potem ko je leta 2004 ranila dva človeka.
Katja je med zaporniki zelo priljubljena.
Katja je med zaporniki zelo priljubljena.

Njena življenjska pot je žalostna, kot mladičko so jo silili, da je nastopala v cirkusu, nato so jo zaklenili v kletko pri nekem letovišču kot turistično zanimivost. Ko se je nekega dne 11-letni deček preveč približal kletki, da bi jo nahranil, ga je zgrabila za nogo.

Potem je hudo ranila še 28-letnega pijanca, ki se je hotel z njo rokovati. Takrat so pristojni organi sklenili, da mora Katja oditi. Ker je niso hoteli sprejeti ne v živalskem vrtu ne v zavetišču, so jo stlačili za zapor.
Aktivna je le sedem mesecev na leto.
Aktivna je le sedem mesecev na leto.

V zadnjih 15 letih služenja kazni je Katja simbol zaporniške kolonije UK-161/2, njej v čast so postavili celo kip. Zaporniki jo imajo zelo radi in ji prinašajo priboljške, z njo se pogovarjajo, kadar imajo obiske, jo ponosno predstavijo. Medvedka živi v ogradi z velikim bazenom, hranijo jo z zaporniškimi pomijami. Aktivna je le nekaj mesecev na leto, saj je od novembra do aprila je na zimskem spanju.


»Nimamo načrtov, da bi jo preselili,« je povedal upravnik zapora Azamat Gabpasov. »Postala je simbol naše kolonije, na njo smo se navadili in se ji ne bomo kar tako odrekli.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije