PREISKAVA

Lastnik trboveljske cementarne financiral Islamsko državo?

Objavljeno 13. marec 2018 18.30 | Posodobljeno 13. marec 2018 15.26 | Piše: T. V.

Džihadističnim skupinam naj bi plačevali na sto tisoče dolarjev.

Tovarna Lafarge v Trbovljah. FOTO: Tomi Lombar
PARIZ – Francosko-švicarski izdelovalec cementa Lafarge je potrdil, da policija v njegovih pisarnah v Parizu in Bruslju išče informacije o finančnih povezavah z džihadističnimi skupinami v Siriji, vključno z Islamsko državo (IS).

Trije francoski sodniki od lanskega junija preiskujejo domnevne finančne transferje Lafargea, ki ima v lasti tudi trboveljsko cementarno, džihadističnim skupinam v Siriji, da bi te omogočile nadaljevanje delovanja cementarne Jalabiya na severu Sirije v letih 2013 in 2014, ko je tam že divjala državljanska vojna.

Hkrati poskušajo preiskovalci ugotoviti, ali je Lafarge vedel za kakršen koli finančni dogovor in ali so bili njihovi sirski uslužbenci ogroženi zaradi nevarne situacije, poročajo francoski mediji.
image
REUTERS Lafarge je kljub državljanski vojni vztrajal v Siriji, da bi bili prvi, ko bi se po koncu vojne delile bogate pogodbe za obnovo države. FOTO: Reuters

Lafarge je v Siriji vztrajal še dve leti po tem, ko je večina francoskih podjetij zapuščala območja, kjer je Islamska država beležila velike zmage in osvajala ozemlje. IS je cementarno v Jalabiyi zavzel septembra 2014.
Cementarno Trbovlje je skupina Lafarge kupila leta 2002.

Da bi zagotovili varnost svojega osebja, naj bi pri Lafargeu med 2013 in 2014 različnim oboroženim skupinam plačali od 80 do 100 tisoč dolarjev na mesec, tudi 20 tisoč dolarjev IS, trdi vir, ki je blizu preiskavi. Nekateri člani podjetja so izjavili, da so v Parizu podprli odločenost podjetja, da kljub vojni ostane v Siriji, da bi bili tam prvi v vrsti za prihodnje dobičkonosne pogodbe.

Lafarge, ki se je leta 2015 združil s švicarskim podjetjem Holcim, je že priznal »nesprejemljive napake v Siriji«.
Deli s prijatelji