SPOLNE ZLORABE

Kardinal ostaja v zaporu

Prizivno sodišče potrdilo obsodbo Georgea Pella. Verjetno se bo pritožil še na vrhovno inštanco.
Fotografija: Avstralski kardinal je razočaran nad odločitvijo sodišča. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Avstralski kardinal je razočaran nad odločitvijo sodišča. FOTO: Reuters

MELBOURNE – Nekdanjega avstralskega kardinala Georgea Pella so konec lanskega leta spoznali za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnih fantov in ga marca letos obsodili na šest let zapora. Njegov odvetnik se je na razsodbo pritožil, v sredo pa je sodišče iz avstralske zvezne države Viktorija pritožbo z 2 proti 1 zavrnilo. Nekdaj tretji mož Vatikana bo v priporu ostal še najmanj tri leta.

Pell je najvišji predstavnik Katoliške cerkve, ki so ga kadar koli obsodili za spolno zlorabo mladoletnikov; grozilo mu je do 50 let zapora. Pell oziroma njegovi odvetniki so se, kot rečeno, na razsodbo pritožili, trdili so, da je odločitev porote nerazumna, saj da je temeljila na pričanju le ene od dveh žrtev in ni bilo dovolj dokazov, da ne bi obstajal utemeljeni dvom. Ravno je postal nadškof Melbourna, ko naj bi v katedrali sv. Patrika leta 1996 zlorabil 13-letna dečka s prestižnega kolidža sv. Kevina, enega naj bi zlorabil še leta 1997; eden je kardinala ovadil leta 2015, drugi je leta 2014 umrl zaradi prevelikega odmerka mamil, star je bil 31 let, za to njegova družina krivi travmo, ki jo je preživel, čeprav nikoli ni govoril o zlorabi.


A sodišče je zdaj sklenilo, da je bilo dokazov za oceno kardinalove krivde dovolj. Pella, ki ves čas vztraja, da je nedolžen, so na sodišče pripeljali z zaporniškim kombijem, nosil je duhovniško obleko, ne pa tudi kardinalskega prstana. Odvetniki zdaj 78-letnega kardinala, ki je razočaran nad odločitvijo sodišča, se bodo najverjetneje še enkrat pritožili, in to na avstralsko vrhovno sodišče. Po zdaj veljavni razsodbi bo lahko za izpust zaprosil oktobra 2022, ko bo star 81 let. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije