NEVERJETNO

Kaj takega: 17 let po krivem v zaporu zaradi dvojnika

Richard Jones zdaj zahteva visoko odškodnino za ukradena leta.
Fotografija: Kdo je kdo? Na levi Richard Jones, desno pa Ricky Amos. FOTO: Kansas Police Department
Odpri galerijo
Kdo je kdo? Na levi Richard Jones, desno pa Ricky Amos. FOTO: Kansas Police Department

KANSAS CITY – Kar 17 let je Richard Jones sedel v zaporu, in to zaradi zločina, ki ga sploh ni storil. Leta 1999 je bil namreč obsojen zaradi napada in ropa ženske pred trgovino Walmart. Žrtev ga je prepoznala kot storilca in romal je za zapahe. Toda dejansko je bil Jones nedolžen, imel je le to smolo, da je bil videti skoraj identično kot pravi napadalec. Očividci so ga opisali kot Afroameričana svetlejše polti, z nazaj spletenimi lasmi in kozjo bradico. Čeprav je imel alibi za čas zločina, so ga zaradi žrtvinega pričanja obsodili na 19 let zapora.

Kdo je kdo? Na levi Richard Jones, desno Ricky Amos. FOTO: Kansas Police Department
Kdo je kdo? Na levi Richard Jones, desno Ricky Amos. FOTO: Kansas Police Department

Neverjetna podobnost

Čeprav je Jones večkrat poskušal dokazati, da ni bil ničesar kriv, toda na sodišču ni dosegel ničesar. Njegov primer je nato prevzela organizacija Innocence Project, ki se bori za pravico krivično obsojenih. Našli so pravega krivca, to je Rick Amos, ki je celo živel v bližini Walmarta, kjer se je zgodil rop. Podobnost med njima je res neverjetna. Ko so sliko Amosa pokazali žrtvi, ta seveda ni bila več prepričana, da jo je res napadel Jones.

Zahteva odškodnino

Tako je Jones po 17 letih dočakal pravico in lahko odšel na svobodo, Amos pa jo bo odnesel brez kazni, saj je zadeva zastarala (!). Richard zdaj od države zahteva milijonsko odškodnino za ukradeni del življenja, ko je kot 25-letnik moral v zapor in med drugim zamudil odraščanje dveh hčera, ki sta danes stari 24 in 19 let.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije