Jetniki v množični beg

Protestirali proti neznosnim razmeram. V zdravstveni krizi brez oskrbe.
Fotografija:
Odpri galerijo

Panika zaradi izbruha novega koronavirusa je zajela tudi zapornike v kolumbijski prestolnici. V uporu, med katerim so številni poskušali pobegniti, je umrlo kar 23 ljudi, 83 pa je bilo ranjenih.
Svojci so včeraj še protestirali, danes velja karantena.
Svojci so včeraj še protestirali, danes velja karantena.

Kaznjenci so protestirali zaradi slabe zdravstvene oskrbe ter prenatrpanosti po celicah, in ker ni kazalo, da bodo tudi oni deležni ukrepov za zajezitev zdravstvene bojazni, so se odločili za poskus množičnega pobega.

Zapor La Modelo se je kmalu sprevrgel v kraj okrutnega obračuna med pazniki, ki so posegli tudi po orožju, in jetniki, ki so zažigali vzmetnice. Med ranjenimi jih je 39 obležalo v bolnišnici, nekateri so celo v kritičnem stanju, tudi dva paznika. Pred zaporom so se zbrali številni sorodniki zaprtih, ki opozarjajo na neznosne razmere v ustanovah, kjer 121.000 zapornikov služi kazen v prostorih, primernih za le 81.000 ljudi.


A množice bodo že jutri razgnali policisti, saj je Kolumbija razglasila 19-dnevno karanteno, ki se začenja prav danes. Prebivalci bodo smeli na prosto samo zaradi neodložljivih opravil in službe, starejši občani pa ne bodo smeli zapuščati domov vse do konca maja. Pojavljajo se številni pozivi, da bi zavoljo zamejevanja zdravstvene krize na prostost izpustili zapornike, starejše od 60 let, ki so obsojeni na manj kot osem let zapora. Kot poudarjajo pristojni, za zdaj niti med zaporniki niti med zaposlenimi sicer niso zaznali še nobene okužbe, zato ocenjujejo, da je bilo nasilje povsem neutemeljeno, in bodo nekatere zapornike obtožili upora in umora.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije